- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto nije isto 27 ili 36 članica: Nemački kancelar o proširenju Evropske unije

© AP Photo / Michael SohnNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na proširenje Evropske unije, ocenivši da će Unija tada moći da ostvari više uticaja u globalnim pitanjima.
„EU sa 27, 30, 36 država, sa još više od 500 miliona slobodnih i ravnopravnih građana, može da snažnije utiče na svet“, rekao je Šolc, javili su svetski mediji.
Šolc je to poručio na skupu evropskih socijaldemokrata u Berlinu.
„Posvećen sam proširenju EU. To što EU nastavlja da raste ka istoku je dobitna stvar za sve nas", kazao je nemački kancelar, preneo je Rojters.
Šolc se založio i za postepeno ukidanje principa jednoglasnosti kada je reč o odlukama u spoljnoj politici, ali i u drugim oblastima poput poreske politike.
„Znam da nam predstoji još mnogo ubeđivanja. Ali, takođe, želim da budem jasan — ako postoji težnja ka geopolitičkoj Evropi, onda su većinske odluke dobitak, a ne gubitak suvereniteta“, kazao je nemački kancelar.
Šolc je, takođe, podržao veću vojnu autonomiju EU i pozvao na na koordinisanu nabavku oružja i opreme, uspostavljanje snaga EU za brzo reagovanje do 2025. godine i štaba EU za evropske oružane snage.
„Moramo samouvereno i zajedno da unapređujemo evropsku odbranu“, rekao je Šolc, izvestio je AP.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala