- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Izjava Makrona o konfliktu Bakua i Jerevana je neprihvatljiva

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Pratite nas
Optužbe francuskog predsednika Emanuela Makrona o destabilizujućoj ulozi Moskve u sukobu Bakua i Jerevana su neprihvatljive, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Smatramo da su izjave Makrona skandalozne i apsolutno neprihvatljive. Takvi ispadi su u duhu antiruske politike Zapada da demonizuju Rusiju i svedoče o pokušajima prenošenja konfrontacije sa Ukrajine na druge delove postsovjetskog prostora, uključujući Južni Kavkaz“, rekla je Zaharova.

Ona je podsetila da, za razliku od Francuske koja je samo pozivala na mir, Rusija je u praksi učestvovala u rešavanju konflikta u Nagorno Karabahu. Diplomata je spomenula i trilateralni sporazum koji je zaključen u novembru 2020. godine, nakon čega su borbe prestale, a ruski mirovnjaci ušli u region.

„Pokušaji Pariza da zabiju klin u odnose Rusije sa nama bliskim Azerbejdžanom i Jermenijom, koji sa Rusijom imaju višegodišnje i višestruke veze, osuđeni su na propast i samo će dovesti do daljeg smanjenja autoriteta Francuske u regionu“, zaključila je Zaharova.

Emanuel Makron je 13. oktobra u intervjuu kanalu „Frans 2“ optužio Rusiju da eskalira situaciju na jermensko-azerbejdžanskoj granici sa ciljem destabilizacije situacije u regionu Kavkaza.
U utorak, 13. septembra, tokom noći na jermensko-azerbejdžanskoj granici došlo je do sukoba, a strane optužuju jedna drugu za izazivanje konflikta.
Savet ODKB je na vanrednoj sednici u režimu video-konferencije 13. septembra doneo odluku da pošalje u Jermeniju misiju radi procene situacije u vezi sa eskalacijom na jermensko-azerbejdžanskoj granici.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov  - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
RUSIJA
Lavrov: ODKB spremna da pošalje posmatrače u Jermeniju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala