- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruski ambasador: Evropljani će priznati rezultate referenduma samo ako im Vašington dozvoli

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaPoster za glasanje na referendumu za prisajedinjenje Rusiji u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti
Poster za glasanje na referendumu za prisajedinjenje Rusiji u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Pratite nas
Evropljani ne odlučuju o priznavanju referenduma prema kome su DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti postale sastavni deo Rusije. Oni će priznati tu činjenicu ako dobiju dozvolu iz Vašingtona, izjavio je za Sputnjik ruski ambasador u Francuskoj Aleksej Meškov.

„Nije na Evropljanima da odlučuju da li da priznaju ove regione ili ne. Ako im stariji brat to dozvoli, priznaće“, rekao je Meškov, komentarišući izjavu francuskog lidera Emanuela Makrona da Francuska nikada neće priznati rezultate referenduma u istočnoj Ukrajini.

Meškov se osvrnuo na snabdevanje Ukrajine zapadnim oružjem i poručio da Rusija pomno prati neprijateljske korake Francuske u vezi s tim. Kako je naglasio, ti postupci će dovesti do odugovlačenja ukrajinskog sukoba.
„Što se tiče isporuka oružja, mi smo kategorički protiv, jer to samo vodi odugovlačenju sukoba, novim žrtvama, uključujući civilnim. Mi o tome direktno govorimo. Pomno pratimo te neprijateljske korake“, istakao je ambasador.

Glavni igrač nije u Evropi, nego preko okeana

Meškov je ocenio da trenutno ne treba očekivati da će se Francuska globalno uključiti u rešavanje sukoba u Ukrajini i da je bolje računati na njeno angažovanje u konkretnim pitanjima.
„Glavni igrač nije u Evopi, nego preko okeana, zato evropske zemlje ne mogu imati bilo koju odlučujuću ulogu u eventualnom procesu regulisanja (u Ukrajini). Uzgred, Nemačka i Francuska imale su svoje blistave trenutke kad su bili garanti minskih sporazuma. Oni, nažalost, ništa nisu učinili za njihovu realizaciju i zato trenutno ne treba računati na neko globalno uključivanje Francuske“, objasnio je amabasador.

Francuska se ugleda na „starijeg brata“ – SAD

Meškov se još osvrnuo na to da su francuske banke nagovestile Rusima koji žive u Francuskoj da se odreknu ruskog državljanstva kako bi sačuvali račune. On nije isključio da se i to dešava po ugledu na „starijeg brata“ – SAD.
„Pre deset godina neke francuske banke potpale su pod oštre američke sankcije i sada su oni prilično oprezni kako se ne bi ponovo opekli i zatvaraju račune ne samo ruskim građanima, već i članovima mešovitih porodica, kada zatvaraju porodične račune samo što Francuz ima ženu Ruskinju. Bilo je slučajeva da je ruskim državljanima nagoveštavano da će ako se odreknu državljanstva, sačuvati svoj račun u banci“, naglasio je ambasador.
Diplomata je podsetio da je 22. avgusta oko 70 Rusa koji žive u Francuskoj, podnelo žalbu tužilaštvu zbog diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.
Juče je Generalna skupština UN usvojila antirusku rezoluciju koja ne priznaje referendume u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.
Predsednik Rusije Vladimir Putin se 30. septembra obratio građanima nakon objavljivanja rezultata referenduma u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, nakon čega je sa njihovim liderima potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije. Putin je kasnije potpisao savezne zakone kojima je ratifikovao prijem ovih regiona u sastav Ruske Federacije.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
RUSIJA
„Želim da me čuju i da zapamte svi, ovo je naše zauvek!“: Ceo govor Vladimira Putina /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala