- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lukašenko: Zapadna politika stvara rizik od izbijanja trećeg svetskog rata

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaAleksandra Lukašenko
Aleksandra Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je upozorio na to da praksa zapadnih zemalja da organizuju političke prevrate u drugim državama i da uvode sankcije stvara rizik od izbijanja trećeg svetskog rata.

„Na koji način se praksa organizovanja državnih prevrata i diktata kažnjavanja sankcijama država koje su uspele da odgovore na taj izazov, upisuje u norme međunarodnog prava? To pitanje čak više niko i ne postavlja. Naš odgovor treba da bude nedvosmislen: to je nedopustivo i donosi rizike od rasplamsavanja trećeg svetskog rata“, naglasio je Lukašenko nastupajući na Samitu o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji, koji se održava u Astani.

Prema njegovim rečima, nakon raspada Sovjetskog Saveza, Zapad nije uspeo da ispuni ulogu globalnog regulatora i garanta stabilnosti.
„Posle raspada Sovjetskog Saveza takozvani kolektivni Zapad, opijen svojom pobedom, izgubio je kontrolu, nije uspeo da izađe na kraj s ulogom globalnog regulatora i garanta stabilnosti. A sada to plaća ceo svet“, naveo je Lukašenko.
Beloruski lider je istakao da zapadne zemlje, nudeći svoje mirotvoračke usluge u rešavanju sukoba, zapravo, samo dolivaju ulje na vatru i nisu zainteresovane za deeskalaciju.
„Mreža sukoba koji potresaju Stari svet već se dokotrljala i do Azije, pri čemu zapadne zemlje, koje nude svoje mirotvoračke usluge, zapravo samo dolivaju ulje na vatru i nisu zainteresovane za deeskalaciju. Njihov cilj je da posvađaju, podele, da dobiju nekontrolisani pristup tržištu i resursima“, upozorio je Lukašenko.
On je, takođe, ukazao na to da je Belorusija odustajanjem od nuklearnog oružja zauzvrat dobila beskonačne pokušaje Zapada da destabilizuje situaciju u toj republici.
„Belorusija je bila jedna od zemalja na postsovjetskom prostoru koje su dobrovoljno odustale od posedovanja nuklearnog oružja. I šta smo dobili zauzvrat? Umesto realnih međunarodno-pravnih garancija – prazne, ničim potkrepljene deklaracije poput Budimpeštanskog memoranduma, beskonačne pokušaje da se destabilizije situacija u mirnoj, radnoj Belorusiji“, naveo je Lukašenko.
Samit o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji je međudržavni forum koji je ustanovljen na inicijativu Kazahstana 1992. godine. Njegova delatnost je usmerena na stvaranje uslova za dijalog, donošenje odluka i realizaciju mera u oblasti zaštite bezbednosti u Aziji. Priključivanjem Kuvajta ove godine na forumu učestvuje 28 država koje obuhvataju oko 90 odsto teritorije i stanovništva Azije. Još osam zemalja, uključujući Belorusiju, kao i pet međunarodnih organizacija, među kojima su i Ujedinjene nacije, imaju status posmatrača.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala