- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Smatra li Stoltenberg da je bombardovanje Srbije vizija i za budućnost Zapadnog Balkana

© AP Photo / Olivier MatthysGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg očito smatra da je bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine pozitivan primer na osnovu koga može da se stvara i nova vizija za Zapadni Balkan.
Jer kako drugačije tumačiti njegov današnji odgovor na pitanje novinara Tanjuga kako vidi situaciju na Zapadnom Balkanu u vreme rata u Ukrajini:
„Zapadni Balkan je važan za NATO, tamo smo dugo godina, prisutni smo dugi niz godina na Balkanu, pomogli smo da se okončaju dva brutalna rata tokom devedesetih prošlog veka“, izjavio je Stoltenberg u Briselu.
Dakle, za njega je razaranje Srbije i ubijanje civila mimo međunarodnog prava i odluke Ujedinjenih nacija – milosrdna pomoć u okončanju rata.
Generalni sekretar je potom nabrojao sve uspehe u angažmanu Alijanse na Balkanu, ne pominjući koliko je Srba proterano sa Kosova u vreme njihove misije, šta je ostalo od dejtonske Bosne i kakve su sve institucionalne uspehe postigli u evroatlantskoj misiji u Severnoj Makedoniji i u Crnoj Gori.
Iz njegove vizure to izgleda ovako:
„Mi, NATO, imamo misiju KFOR na Kosovu, imamo štab u Sarajevu, blisko sarađujemo sa EU. NATO radi na osiguravanju bezbednosti i slobode kretanja, pomaže EU na Kosovu u diplomatskim naporima u dijalogu između Beograda i Prištine. Radimo i sa EU u Bosni i Hercegovini. Imamo članice sa Zapadnog Balkana u svojim redovima, Severnu Makedoniju i Crnu Goru. Dakle, Zapadni Balkan je važan i nastavićemo da budemo fokusirani na taj region“, istakao je Stoltenberg.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala