- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija razmatra ideju izgradnje dodatnih krakova „Turskog toka“

© Anastasia Solntseva / Turkish StreamZavršetak izgradnje morskog dela gasovoda "Turski tok"
Završetak izgradnje morskog dela gasovoda Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Turska bi mogla da bude čvorište za isporuke ruskih energetskih resursa, između ostalog i u Evropu, a kao jedna od ideja biće razmotrena izgradnja novih krakova „Turskog toka“, izjavio je potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.
„Smatram da je to veoma perspektivno, pošto tu nema drugih zemalja, može se direktno sarađivati sa Turskom na isporuci energetskih resursa. Turska može da bude i čvorište, između ostalog i za isporuke energenata u Evropu“, kazao je Novak na marginama Ruske energetske nedelje.
Prema njegovim rečima, partneri iz Turske su već saopštili da će razmotriti taj predlog ruske strane.
Upitan da li Rusija razmatra mogućnost izgradnje dodatnih krakova gasovoda „Turski tok“, Novak je kazao da je „to jedna od opcija koja može biti razmotrena, kao ideja“.
On je dodao da su turske kompanije zainteresovane za kupovinu većih količina ruske nafte.
„Da, mi razgovaramo sa našim kolegama, spremni smo i više da isporučujemo. Proces je u toku, vidimo zainteresovanost turskih kompanija da kupuju više ruske nafte. Ali to je komercijalno pitanje koje se rešava između kompanija“, kazao je Novak.
Takođe je istakao da su pojačane mere bezbednosti na gasovodu „Turski tok“ nakon incidenata na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.
Novak je dodao da se Rusija priprema za embargo EU na naftu.
„U tom cilju realizujemo niz projekata za preorijentaciju naših energetskih resursa na Istok, u zemlje azijsko-pacifičkog regiona“, naglasio je on.
Takođe je ocenio da su glavne neizvesnosti na svetskom tržištu nafte povezane sa odlukama zapadnih političara.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da svetska ekonomija i energetski sistem preživljavaju duboku krizu, koja je povezana sa nestabilnošću cena i neravnotežom tržišta. Ruski lider je najavio da je moguće stvaranje najvećeg „gasnog haba“ u Turskoj u cilju snabdevanja Evrope.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
RUSIJA
Putin: Moguće stvaranje najvećeg „gasnog haba“ u Turskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala