- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Poljska i Nemačka postaju poligon za obuku ukrajinske vojske

© Sputnik / Andrey Stenin / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski vojnici u vojnoj bazi u blizini Simferopolja, arhivska fotografija
Ukrajinski vojnici u vojnoj bazi u blizini Simferopolja, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Evropska unija namerava da u Poljskoj i Nemačkoj organizuje vojnu obuku za oružane snage Ukrajine. U ovim zemljama biće nekoliko poligona i specijalnih centara, u kojima će vojnike istovremeno obučavati instruktori iz zapadnih zemalja koji su stekli ratno iskustvo tokom borbenih dejstava na teritoriji Sirije, Iraka, Avganistana.
Kako piše nemački list „Velt am zontag“ , pre početka zime, Evropska unija planira da organizuje obuku za petnaest hiljada ukrajinskih vojnika u dva operativna štaba koji će se nalaziti u Nemačkoj i Poljskoj.
Instruktori iz zapadnih zemalja, kako ocenjuju za Sputnjik ruski vojni eksperti, obučavaće ukrajinske vojnike veštinama kojima vlada vojska NATO-a.
U Poljskoj će biti organizovana komanda za obuku na operativnom nivou. U ovoj zemlji oružane snage Ukrajine obučavaće se, između ostalog, da koriste sredstva protivvazdušne odbrane i pravilno pružaju medicinsku pomoć, dok će se u Nemačkoj obučavati za deminiranje terena.

Šta je cilj obuke

Ruski vojni istoričar Jurij Knutov smatra da Evropska unija organizuje vojnu obuku za ukrajinske oružane snage jer Ukrajinci ne umeju da rukuju zapadnim oružjem.

„Posle četiri meseca borbenih dejstava na teritoriji Ukrajine Rusija je uspela da uništi oružje koje je koristila ukrajinska vojska. Odnosno, uništeno je 80 do 95 procenata tenkova, oklopnih transportera, višecevnih raketnih bacača, dalekometnih topova, uključujući avione i helikoptere. Zatim, oružane snage Ukrajine koristile su čak dva meseca oružje iz sovjetskog doba koje je dospelo u ovu zemlju preko zemalja bivšeg Varšavskog pakta. Međutim, njega više nema. Zbog toga se ukrajinska vojska naoružava oružjem koje ispunjava NATO standarde“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Prema rečima Knutova, oružanim snagama Ukrajine naoružanje nastavlja da pristiže iz raznih zemalja sveta: Sjedinjenih Država, Nemačke, Francuske i drugih zemalja-članica Alijanse.
„Oružane snage Ukrajine ne umeju da rukuju ovim oružjem. Zbog toga se ukrajinski vojnici direktno šalju u ove države, gde se pod komandom zapadnih instruktora obučavaju da koriste oružje i taktike kojima vlada vojska NATO-a“, objašnjava Knutov.
Zapadne zemlje, kako kaže Knutov, planiraju da ulože mnogo novca u obuku ukrajinskih vojnika. Prema njegovom mišljenju, njihov cilj je da od oružanih snaga Ukrajine naprave vojsku koja će ispunjavati standarde Alijanse i koja će nastaviti borbena dejsta na teritoriji ukrajinske države.

Američki i britanski instruktori

Obuka ukrajinskih vojnika, kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov, odvijaće se istovremeno na nekoliko poligona u Nemačkoj i Poljskoj.
„Oni će se obučavati paralelno na nekoliko poligona i nekoliko centara. Ovi centri će biti u interakciji sa poligonima, na kojima će se Ukrajinci obučavati kako da rukuju vojnom opremom. Nakon toga, biće poslati u zonu borbenih dejstava, gde će im biti isporučena sva oprema i tehnika na kojoj su obučavani“, objašnjava čitav proces naš sagovornik, dodajući da će ukrajinski vojnici vršiti i borbena dejstva pod kontrolom operativnih štabova NATO.
Sa ovom ocenom se slaže i Knutov, koji je uveren da će ukrajinske oružane snage obučavati američki i britanski instruktori.
„Ovi instruktori su se borili u Iraku, Švedskoj, Avganistanu, Siriji. Oni sada obučavaju Ukrajince kako da vode borbena dejstva. U svakom slučaju, obuka koju ovde dobiju ukrajinski vojnici biće bolja od one koju su dobili na teritoriji Ukrajine. Odnosno, nisu je ni dobili. Tada su, jednostavno, bili mobilisani: dati su im mitraljezi u ruke i bili su poslati su na front. Zbog toga su Britanija i niz drugih zemalja izdvojili novac da se ukrajinski vojnici obuče NATO taktici i umeću da vode borbena dejstva po standardima Alijanse“, konstatuje stručnjak.
Na pitanje zašto će se obuka sprovoditi baš na teritoriji Poljske i Nemačke, a ne u Ukrajini, ruski vojni ekspert Aleksandar Žilin objašnjava da ukrajinske oružane snage neće prolaziti vojnu obuku na teritoriji svoje zemlje jer je to opasno.
Prema mišljenju Knutova, vojna obuka se organizuje u Nemačkoj jer se ova zemlja nalazi u samom centru Evrope pa je lakše obezbediti dolazak instruktora iz raznih zemalja.
„Osim toga, Ukrajina je zamerala Nemačkoj što isporučuje malo oružja, stoga je Berlin odlučio da taj propust nadoknadi time što će obezbediti centar za obuku na svojoj teritoriji. Što se tiče Poljske, ova zemlja je najbliži saveznik i sused Ukrajine, i samim tim lakše je oružane snage Ukrajine poslati tamo“, objašnjava stručnjak.
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj najavio je pre nekoliko dana da EU namerava da pokrene obuku ukrajinskih vojnika već 17. oktobra.
Podsetimo, nakon što je Rusija pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini, neke evropske zemlje su aktivno učestvovale u vojnoj obuci oružanih snaga Ukrajine. Osim Poljske, Češke, Francuske i Velike Britanije, u obuci ukrajinske vojske učestvovala je i Nemačka.
Kako je u julu izjavio nemački kancelar Olaf Šolc, u Nemačkoj su se predstavnici oružanih snaga Ukrajine učili kako da rukuju višestrukim raketnim sistemima „Mars II“, koje je Berlin isporučio u Kijev. Kako je ranije saopštila pres služba Pentagona, obuku ukrajinskih vojnika na Zapadu nadgledala je međunarodna grupa za koordinaciju zemalja donatora pod Evropskom komandom SAD, a zbog ograničene količine oružja i municije iz sovjetskog doba koje su koristili ukrajinski vojnici, prešlo se na modernije sisteme naoružanja koji ispunjavaju NATO standarde.
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Borelj priznao: Moguće da NATO nije ispunio deo obećanja prema Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala