- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Otvorena nova zgrada Ambasade Srbije u Vašingtonu

© Tanjug/AMBASADA SRBIJE U SADOtvaranje srpske ambasade u Vašingtonu
Otvaranje srpske ambasade u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da je svečanom ceremonijom u Vašingtonu otvorena nova Ambasada Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.
Otvaranje ambasade je kruna napora koji su u protekle dve godine učinjeni na približavanju dve zemlje, izjavio je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.
On je podsetio da je u tom periodu srpski kokus u Kongresu udvostručen, kao i da su ekonomski odnosi suštinski napredovali, a otvoreni su i razgovori u oblastima, kao što su bezbednost, kultura i sport.
„Ono što nije valjalo u prošlosti, ono što su bile greške u prošlosti u budućnosti ćemo da ispravimo, i zato hor sastavljen od srpske dece u narodnim nošnjama, koji je večeras u srpskoj ambasadi u Vašingtonu izveo srpsku i američku himnu, govori o prošlosti ali i budućnosti srpsko-američkih odnosa“, izjavio je Đurić, objavljeno je na veb stranici Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Svečanosti je prisustvovalo oko 200 zvanica, a iz Srbije je došla delegacija u kojoj su bili predsednik Skupštine Vladimir Orlić, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao i supruga srpskog predsednika, Tamara Vučić.
„Danas Srbija razvija odnose sa SAD na osnovama uzajamnog poštovanja i razumevanja i očekujemo da se srpsko-američka saradnja u budućnosti i formalno podigne na viši nivo uspostavljanjem strateškog bilateralnog dijaloga“, rekao je Orlić.
Gojkovićeva je, izrazivši zadovoljstvo zbog unapređenja saradnje u oblasti kulture, konstatovala da je važno da savremena srpska umetnička scena bude predstavljena u SAD, zemlji koja je bila mesto rođenja mnogih modernih ideja i pravaca u umetnosti, dok je Vučićeva podsetila da su u stvaranju i razvoju SAD učestvovali i danas učestvuju brojni ugledni Srbi, tako da se može govoriti i o srpskom doprinosu izgradnji američkog sna, navedeno je u saopštenju.
Prema njenim rečima, Srbija i SAD su kroz istoriju bili zajedno, deleći iste ideale i vrednosti, i to nas danas obavezuje da na tim temeljima gradimo čvršću građevinu buduće saradnje.
„Neka nova zgrada Ambasade Srbije u SAD bude mesto gde će novi mostovi naše saradnje biti izgrađeni, produbljujući srpsko-američke istorijske veze“, navela je Tamara Vučić.
Otvaranju ambasade prisustvovali su i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i komandant Nacionalne garde Ohaja Džon Haris, koji su konstatovali da otvaranje nove ambasade Srbije u Vašingtonu simbolizuje otvaranje nove ere u bilateralnim odnosima.
„Kao diplomata sam veoma srećan što se naši odnosi razvijaju u pravom smeru, ali sam i kao Amerikanac ponosan što mogu da kažem da su ljudi iz Srbije i sa Balkana dali veliki doprinos razvoju ove zemlje“, rekao je Eskobar.
General Haris poručio je da Srbija i SAD dele vrednosti u mnogim aspektima života, i da Srbija može da računa na njega i Nacionalnu gardu Ohaja kao nekoga ko će prenositi pozitivne poruke o budućnosti srpsko-američkih odnosa.
„Voleo bih da kažem da je ova generacija imala lak diplomatski put, da je imala priliku da odrasta u mirnom svetu, ali nije tako. Ova generacija ima mnogo posla pred sobom, i veliki posao će biti urađen na ovome mestu“, rekao je general Haris.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala