- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novak: Niko osim Rusije ne može da isporučuje gas Evropi postojećim gasovodima

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Novak
Aleksandar Novak - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Niko osim Rusije ne može da isporučuje gas Evropi preko gasovoda „Severni tok 1“, „Severni tok 2“, „Turski tok“ i „Jamal – Evropa“, izjavio je vicepremijer Rusije Aleksandar Novak.
„Ako je reč o gasovodima kao što su 'Severni tok', na primer, ili 'Turski tok', ili 'Jamal-Evropa', očigledno je da u tom slučaju kroz tu infrastrukturu drugih isporučilaca osim rusije, osim 'Gasproma', ne može biti“, rekao je Novak na „Ruskoj energetskoj nedelji“ koja se od 12. do 14. oktobra održava u Moskvi.

Niko ne zna precizno kad će biti obnovljeni gasovodi „Severnog toka“

Govoreći o situaciji u vezi s gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ Novak je rekao da niko ne može da da precizne informacije o rokovima za njihovo obnavljanje, jer je potrebno prvo sprovesti istragu o incidentima koji su se dogodili krajem septembra.
„Precizne informacije niko neće dati, potrebno je sprovesti istragu, shvatiti uzroke“, rekao je Novak novinarima na marginama „Ruske nedelje energetike“ koja se održava od 12. do 14. oktobra u Moskvi.
Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da učestvuje u istrazi o „Severnom toku“ i uputila je Švedskoj, Danskoj i Nemačkoj zahteve za to. Novak, međutim, nije mogao da precizira koliko će vremena biti potrebno da se zahtevi Rusije razmotre i da se sprovede istraga.
Početkom ove sedmice vršilac dužnosti premijera Švedske Magdalena Anderson odbila je molbu Rusije da istraga o diverziji na gasovodima bude transparentna, pozvavši se na strogu poverljivost istrage. Ministar inostranih poslova Danske Epe Kufuda takođe je saopštio da njegova zemlja ne namerava da vodi dijalog s Moskvom u vezi s tim pitanjem.
Kompanija „Nord strim AD“ je 27. septembra saopštila da su prethodnog dana oštećena tri kraka morskih gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. Švedski seizmolozi su 26. septembra zabeležili dve eksplozije na maršrutama kojima prolaze cevovodi. Istražitelji Federalne službe bezbednosti Rusije su pokrenuli krivičnu istragu o aktu međunarodnog terorizma.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
RUSIJA
Putin: Moguće stvaranje najvećeg „gasnog haba“ u Turskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala