- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Japan testirao „Himarse“ na vežbama sa SAD u blizini ruskih granica – Moskva protestuje i upozorava

© WikipediaRaketni sistem HIMARS
Raketni sistem HIMARS - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je odlučan protest ambasadi Japana u Moskvi zbog testiranja višecevnih raketnih bacača „Himars“ u blizini ruskih granica tokom zajedničkih vojnih vežbi sa SAD, saopštio je ruski diplomatski resor.
Kako je precizirano, japanske Snage za samoodbranu su 10. oktobra na poligonu Jašibecu (Hokaido), koji se nalazi u neposrednoj blizini ruskih granica, testirale višecevne raketne bacače „Himars“ u okviru vojnih vežbi sa SAD.
„Smatramo da održane vojne vežbe predstavljaju izazov za osiguravanje bezbednosti dalekoistočnog regiona naše zemlje i insistiramo na hitnom prekidu takvih akcija. Japanska strana je takođe upozorena da su neizbežne adekvatne uzvratne mere u cilju blokiranja vojnih pretnji Rusiji“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.
Ruska strana navodi da je ranije japansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštavalo da nema planova da se pomenuti poligon koristi za ispitivanje višecevnih raketnih bacača dugog dometa, poput „Himarsa“. Nedoumice izaziva i to što japanski mediji povezuju održavanje vojnih vežbi sa „ruskom agresijom u Ukrajini“.
Predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
RUSIJA
Putin: Rusija je prava Zemlja izlazećeg sunca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala