- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

FSB otkrio ko je organizator napada na Krimski most /video/

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaKrimski most oštećen u eksploziji
Krimski most oštećen u eksploziji - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Organizator terorističkog napada na Krimski most je ukrajinska vojna obaveštajna služba, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti. Pored toga, kako se navodi, privedeno je pet državljana Rusije i troje državljana Ukrajine i Jermenije.

"Utvrđeno je da su organizatori terorističkog akta na Krimskom mostu Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine i njen rukovodilac Kiril Budanov, saradnici i agentura. Eksplozivna naprava je kamuflirana u rolne građevinske polietilenske folije u 22 palete ukupne težine 22.770 kilograma, a početkom avgusta ove godine poslata je iz morske luke Odesa u bugarsku luku Ruse prema ugovoru br. 02/08/2022 između DOO ‘Translogistik UA’ (Kijev) i ‘Balteks Kapital S.A.’ (Ruse)", navodi se u saopštenju FSB.

Navodi se da su u organizaciju preusmeravanja tereta iz Bugarske u Gruziju, a zatim u Jermeniju umešani državljani Ukrajine Mihail Cjurkalo, Denis Kovač, Roman Solomko, državljani Gruzije Sandro Inosaridze, broker po imenu "Levan" i državljanin Jermenije Artur Terčanjan.
Prema podacima FSB, od 29 septembra do 3. oktobra u Jerevanu na terminalu "Transalijans" teret je bio ocarinjen prema propisima Evroazijske ekonomske unije i izvršena je zamena dokumenata, nakon čega je kao otpremalac tereta navedeno DOO "GU AR DŽI GRUP" (Jermenija, Alaverdi), a kao primalac DOO "Lider" (Moskva).
Kamion DAF 4, registrovan u Gruziji, koji je prevozio teret, prešao je rusko-gruzijsku granicu na kontrolnom punktu "Verhnji Lars" i 6. oktobra je bio isporučen i istovaren u veleprodajnoj bazi "Armavira".

"Sedmog oktobra uz pomoć R. Solomka, državljanina Ukrajine Vladimira Vladimiroviča Zlobe, gođenog 1987. godine, i još pet identifikovanih ruskih državljana, dokumenta o teretu su ponovo izmenjena, a kao otpremalac je navedeno DOO ‘TEK-34’ (Uljanovsk), a kao primalac nepostojeća firma na Krimu. Istog dana, palete su pretovarene u kamion ruskog državljanina Mahira Jusubova, rođenog 1971. godine, koji je putovao u Simferopolj, a 8. oktobra 2022. godine u 06.03, prema istrazi na Krimskom mostu došlo je do eksplozije", objašnjava se u saopštenju.

Prema podacima FSB, za kontrolu kretanja kamiona celom maršrutom i kontakte sa učesnicima u terorističkom aktu odgovoran je saradnik Glavne obaveštajne uprave MO Ukrajine, koji se predstavio kao "Ivan Ivanovič", koji je u koordinaciji zločina koristio kako virtuelni anonimni broj, kupljen na internetu, tako i broj registrovan na ukrajinskog državljanina Sergeja Andrejčenka iz grada Kremenčuga.
FSB je naveo da se istraga nastavlja i da će svi organizatori i saučesnici, kao i stranci odgovarati u skladu sa ruskim zakonom.
Glavna obaveštajna uprava MO Ukrajine odbila je da komentariše informacije FSB o umešanosti u organizaciju terorističkog akta na Krimski most.
Portparol pres službe GOU MO Ukrajine Andrej Jusov je povodom toga istakao da „neće komentarisati njihova dalja saopštenja“.
Na Krimskom mostu je 8. oktobra eksplodirao kamion usled čega su se zapalile cisterne sa gorivom u okviru vozne kompozicije koja je u tom trenutku prolazila. Usled eksplozije došlo je do obrušavanja dela kolovoza, dok plovni lukovi mosta nisu pretrpeli nikakva oštećenja.
Direktor ruskog Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin rekao je da je utvrđena ruta kamiona, te da je početna tačka Bugarska. Ta izjava izazvala je reakcije u bugarskim medijima, a Vlada zemlje je naložila obaveštajnim službama da provere informacije.
Bugarska vlada je, pozivajući se na rezultate istrage svojih obaveštajnih službi, izjavila da kamion koji je eksplodirao na Krimskom mostu nikada nije bio na teritoriji Bugarske.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je eksploziju na Krimskom mostu 8. oktobra nazvao terorističkim napadom iza kojeg stoje ukrajinske specijalne službe.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala