- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika objavila novu strategiju za nacionalnu bezbednost: Plan – obuzdavanje „opasne Rusije“

© AP Photo / Patrick SemanskyBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Bela kuća je objavila novu strategiju za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država. Vašington namerava da se „efikasno takmiči“ sa Kinom, paralelno obuzdavajući „opasnu Rusiju“.
Ovo su glavne tačke:
- Glavni prioriteti SAD su zaštita Amerikanaca i proširivanje ekonomskih mogućnosti zemlje.
- Kini je dodeljen status „najozbiljnijeg geopolitičkog izazova“, dok je Rusiji dodeljen status „aktuelne pretnje po bezbednost Evrope“.
„Rusija predstavlja direktnu pretnju slobodnom i otvorenom međunarodnom sistemu, neodgovorno potkopavajući osnovne zakone današnjeg svetskog poretka. Kina je, sa druge strane, jedini suparnik koji ima mogućnost i nameru da promeni međunarodni poredak i ima sve veće ekonomske, diplomatske i vojne mogućnosti da to uradi“, navodi se u tekstu.
- Kako se navodi, ponašanje Rusije na Arktiku nosi rizik od izbijanja nenamernog sukoba. Amerika obećava da će povećati saradnju sa saveznicima i partnerima u tom regionu.
„Rusija je tokom protekle decenije značajno povećala svoje prisustvo na Arktiku, modernizujući svoju vojnu infrastrukturu i povećavajući intenzitet vojnih vežbi i obuka. Njeno agresivno ponašanje pogoršalo je geopolitička trvenja u regionu, stvarajući rizik od nenamernih sukoba i podrivajući saradnju“, navodi se u tekstu strategije za nacionalnu bezbednost SAD.
- U odnosima sa Rusijom, SAD će se rukovoditi pragmatičnim pristupom saradnji u oblastima gde je to od obostrane koristi.
- SAD priznaju da je moguća „mirna koegzistencija“ sa Kinom i priznaju odlučujući doprinos Pekinga svetskoj ekonomiji i rešavanju globalnih problema. Ističe se da su SAD zainteresovane za „održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu“ i ukazuje se na privrženost politici „jedne Kine".
- Vašington optužuje Kinu da želi da „poveća svoj uticaj na Arktiku“.
- Ističe se da SAD ne teže sukobima ili novom hladnom ratu. Amerika ne želi da konkurencija između zemalja preraste u formiranje „čvrstih blokova“.
- Vašington će težiti smanjenju rizika od pokretanja nuklearnog rata, sprečavanju situacije da druge zemlje upotrebe nuklearno oružje, modernizaciji sopstvenog nuklearnog oružja i jačanju obaveza prema saveznicima.
- Amerika je zainteresovana za očuvanje strateške stabilnosti i formiranje transparentnih mehanizama za kontrolu naoružanja u zamenu za sporazum START.
Zaleđena voda na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
SVET
SAD predstavile novu strategiju za Arktik kako bi se takmičile s Rusijom i Kinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala