- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poraz NATO u Ukrajini: Smrtonosni udarac američkoj hegemoniji na svakoj tački planete

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaUništeni tenk ukrajinskih snaga u Severodonjecku
Uništeni tenk ukrajinskih snaga u Severodonjecku - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Ako SAD i NATO izgube u Ukrajini, izgubiće svuda, a druge zemlje će se voditi primerom Rusije. To znači da će Kina delovati oštrije prema Tajvanu i druge zemlje će slediti taj primer. Odnosno, biće naneta šteta američkoj hegemoniji, američkom liderstvu, kaže za Sputnjik ruski ekspert Konstantin Blohin
Drugim rečima, ako NATO bude poražen to će zadati smrtonosan udarac američkoj hegemoniji.
Uostalom, SAD su se previše zanele politikom ekspanzionizma i imperijalizma koju vode uz pomoć NATO-a, što je i uzrok sukoba u Ukrajini.
"Vidimo, na primer, kako se sada razvijaju odnosi između SAD i Saudijske Arabije, između Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, sve je to pokazatelj da su mogućnosti SAD u svetu sve manje. Svet se više ne kreće u pravcu SAD, već od SAD, od Zapada. Zbog toga veruju da je za njih sukob u Ukrajini egzistencijalan. Upravo sada NATO i Zapad testiraju snagu i izgleda da nemaju drugog izbora nego da nastave borbu. To jest, za njih je ovo principijalno pitanje“, kaže Blohin.
Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o tome da će pobeda Rusije u Ukrajini značiti poraz za Alijansu, Blohin dodaje da je to direktna potvrda učešća tog bloka u ratu protiv Rusije.
Ruski eksperti takođe ocenjuju da je interesantno Stoltenbergovo pokretanje pitanja o mogućoj pobedi Rusije, posebno posle višemesečnih mantri o tome da je Rusija već izgubila u tom sukobu. Sada se ispostavlja da je pobeda Rusije moguća - štaviše, pobeda ne samo nad Kijevom, već nad NATO-om.

SAD i NATO prešli „crvene linije“

SAD i zemlje NATO-a konstantno pružaju finansijsku i vojnu pomoć Kijevu u borbi protiv Rusije. Dostavljaju im obaveštajne podatke i informacije, satelitske snimke u realnom vremenu, učestvuju u određivanju ciljeva za napad i planiranju operacija ukrajinskih snaga, obučavaju vojsku, šalju svoje instruktore i plaćenike. Time se samo produbljuje kriza i produžava sukob, što dovodi do većeg broja žrtava i razaranja infrastrukture, dok se Vašington time učvršćuje u statusu učesnika u sukobu.
© AP Photo / Olivier MatthysGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da bi pobeda Rusije u Ukrajini značila poraz za Alijansu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da bi pobeda Rusije u Ukrajini značila poraz za Alijansu
Blohin podseća da je Moskva započela novu, intezivniju fazu specijalne vojne operacije nakon što su Kijev i Zapad prešli „crvene linije“, pa ruske snage kao odgovor na to poslednja tri dana izvode jake masovne udare visokopreciznim oružjem na infrastrukturne objekte – vojne komande i energetske sisteme po celoj teritoriji Ukrajine.
„Za kratak vremenski period Rusija je dva puta napadnuta. Prvi napad je bio na kritičnu infrastrukturu ‘Severnog toka’, a drugi slučaj je napad na Krimski most. Taj most je sakralni simbol povratka Krima u sastav Rusije, pa se samim tim ovaj napad Rusije na Ukrajinu može smatrati odgovorom Rusije na akcije Ukrajine i Zapada. Eksplozija na Krimskom mostu je direktan izazov za Rusiju i čak Putina, pošto se dogodila dan nakon njegovog 70. rođendana. Dakle, Zapad je zajedno sa Ukrajinom prešao ‘crvene linije’ i na to smo odgovorili“, kaže Blohin.
Dok Blohin tvrdi da je Zapad već prešao sve granice, mnogi drugi ruski eksperti upozoravaju da da su isporuke zapadnog oružja dugog dometa Kijevu „crvena linija“ koja se ne sme preći, jer je to najbrži put do eskalacije u Ukrajini i do posledica koje mogu dovesti do svetskog rata.
„Ja ne mislim tako. Smatram da su ‘crvene linije’ u stvari ‘Severni tok’ i Krimski most, s obzirom na astronomsku vrednost tog gasovoda i vremena koje je potrošeno da bi ga napravili. To su važni projekti i samim tim nismo mogli a da ne odgovorimo na te napade. Shvatate li kako će se dalje razvijati situacija? Ja se nadam da će se naši napadi na Kijev i druge ukrajinske gradove, na tu važnu infrastrukturu, nastaviti“, kaže Blohin.

Rusija nema izbora – mora pobediti

Blohin ističe da SAD i NATO u Ukrajini ratuju protiv Rusije „rukama Ukrajinaca“. Cilj Zapada je, dodaje on, poraziti Moskvu.
„Njihov zadatak je da demonstrativno nanesu strateški poraz Rusiji u Ukrajini - žele da izgubimo, da se odreknemo Krima, da odbijemo da priznamo ove nove regione koje su ušle u sastav Rusije. Štaviše, njihov zadatak je da ovaj rat učine krvavim za Rusiju i da to krvoproliće izazove unutrašnju destabilizaciju Rusije. Cilj im je da liberalna opozicija koja je orijentisana ka Zapadu iskoristi ovu specijalnu vojnu operaciju kao povod za destabilizaciju situacije, za podrivanje zemlje iznutra. To su njihovi zadaci. Kao rezultat toga, cilj im je promena vlasti u Rusiji, a Ukrajinu ovde koriste samo kao oruđe“, kaže Blohin.
Ekspert ocenjuje da se odnos Rusije, SAD i NATO sada karakteriše terminom „novi Hladni rat“.
„Samim tim, ti odnosi nemaju neku perspektivu. Mi smo u dugotrajnoj konfrontaciji sa Zapadom i nažalost, siguran sam, da će to potrajati u narednih 10 godina“, dodao je Blohin.
Blohin ističe da Rusija nema drugog izbora nego da nastavi borbu do potpunog oslobođenja Ukrajine.
„Jer, ako posle specijalne operacije neki deo Ukrajine ostane neoslobođen, onda će taj deo kasnije uzeti NATO i napumpaće ga oružjem i opet ćemo na našim granicama imati napetosti. Ukrajinsko pitanje opet neće biti rešeno. Stoga, moramo ići do kraja. Nemamo drugog izbora – nisu nam ga ostavili, tako da moramo ići do kraja“, naglasio je Blohin.
Sistem Grad - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
RUSIJA
Zapad pokrenuo opasnu igru ruleta protiv Rusije – to će im se obiti o glavu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala