- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rumunija čeka odluku o tzv. Kosovu

© Sputnik / Lola Đorđević Zastava Rumunije
Zastava Rumunije - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
Fudbalski savez Rumunije je najavio razgovore sa Vladom Rumunije u vezi sa odigravanjem utakmica protiv ekipe samoproglašene države Kosovo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.
Kvalifikaciona grupa I za Evropsko prvenstvo u fudbalu doneće velike probleme jer se u njoj nalazi tzv. država „Kosovo“ sa kojom najpre Rumuni ne žele da igraju jer južnu srpsku pokrajinu ne priznaju kao samostalnu.
Odmah nakon održanog žreba u Rumuniji se podigla velika bura, a najpre se oglasio Teodor Meleskanu, nekadašnji ministar inostranih poslova Rumunije, koji je uputio jasnu poruku fudbalskoj reprezentaciji.
„Tzv. Kosovo nije priznata država od strane brojnih država, uključujući i nas, Rumuniju. Mi nikada nismo priznali nezavisnost Kosova. Normalno, naš fudbalski savez, trebalo bi da diskutuje sa drugim državama koje su bile u istoj poziciji kao Rumunija i dođu do rešenja koje ne bi uništilo čitav sistem, ali i da bi se ispoštovale stvari koje su iz ugla Rumunije vrlo jasne. Zato, rekao bih da će FS Rumunije morati da nađe rešenje. Ako ne, onda ono što možemo da uradimo je da izgubimo 3:0 od Kosova“, jasan je bio Meleskanu.
Fudbalski savez je reagovao na takav stav i najavio razgovore sa nadležnima.
„S obzirom na to da su Rumunija i Kosovo na žrebu za kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo 2024. godine raspoređeni u istu grupu, a imajući u vidu geopolitičku situaciju, Fudbalski savez Rumunije će razgovarati sa Vladom Rumunije kako bi se dobile informacije o uslovima za odigravanje tih utakmica“, navedeno je u saopštenju Fudbalskog saveza Rumunije.
Veliki problem za rumunske fudbalere bio bi da odluče da ne igraju utakmicu jer bi usledila oštra kazna od UEFA.
Rumunski sajt „GSP“ veruje da bi njihova reprezentacija bila izbačena iz takmičenja.
„Nepojavljivanje na utakmici iz političkih razloga bi dovelo do izbacivanja FS Rumunije iz UEFA. Političke intervencije u fudbalu nisu dozvoljene od strane UEFA“, pišu rumunski mediji.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
SPORT
Bura u Rumuniji – „Kosovo nije država, nećemo da igramo protiv njih“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala