- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Skrivene istine o stradanju Srba - prvi put objavljene

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavljanje knjige "Skrivena istorija o stradanju Srba na prostoru NDH"
Predstavljanje knjige Skrivena istorija o stradanju Srba na prostoru NDH  - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
Knjiga ,,Skrivena istorija – o stradanju Srba na prostoru NDH 1941 – 1945“ Sretena Jakovljevića predstavljena je večeras u Ruskom domu u Beogradu.
U ,,Skrivenoj istoriji – o stradanju Srba na prostoru NDH 1941 – 1945“ po prvi put objavljen je podatak o broju poginulih partizana, Nemaca, ustaša, Italijana i četnika za vreme Bitke na Neretvi 1943. kao i podatak, koliko su tada četnici ubili Hrvata i muslimana, a koliko ustaše Srba od Banije do Neretve.
Prema rečima autora, knjiga je danas posebno aktuelna s obzirom na današnju situaciju u regionu kada se vrši revizija istorije, namerno sakriva istina o izvršenom genocidu nad Srbima u Drugom svetskom ratu.
Akademik Matija Bećković istakao je da smo posle 1945. godine slušali bezbroj „lažnih priča oktroisane istorije“ i da još uvek pored toliko stradanja i položaja u kom se obreo naš narod, mi lažemo više nego drugi.

„Nema nikog ko tvrdi ono što mi o sebi govorimo. Ono što je bila sudbina generala Mihailovića to je bio onaj trenutak kad se Zapad odrekao srpskog naroda i to traje do današnjeg dana. Ovakve knjige koje je o svom trošku sam, izlažući se tolikim rizicima, hrabro ispisao Sreten Jakovljević, one su jedna velika zadužbina. I baš je zanimljivo da takve knjige nastaju u Republici Srpskoj, dok je, recimo, u Crnoj Gori, laž još uvek obavezan predmet“, rekao je Bećković.

Profesor Filološkog fakulteta Milo Lompar smatra da se ova knjiga pojavljuje kao jedan od oblika u kojima treba iznutra, dovesti do svesti celokupnog naroda tu strašnu i problematičnu dramu koja se odigrala u genocidu, i u isto vreme, „unutrašnji destruktivni momenat koji je tom genocidu dao jednu vrstu energije, nehotice, ali neumitno“.
„Dvostruki zadatak se u razmišljanju nad ovom knjigom pojavljuje, odakle ta sila dolazi spolja i kako deluju dezintegrativni momenti iznutra. To međutim više nije pitanje istorije, to je pitanje kulture koja tu istoriju treba da prevede, oblikuje, uobliči u javnu svest. Taj zadatak je tek s raspadom Jugoslavije ostao pred nama. Do tada je jugoslovensko i komunističko iskustvo upravo krilo dramu ovog genocida a knjiga Sretena Jakovljevića na pojedinim mestima pokazuje zašto je to tako“, ocenio je Lompar.
Promociji ,,Skrivene istorije – o stradanju Srba na prostoru NDH 1941 – 1945“ prisustvovao je i bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije i premijer Srbije dr Vojislav Koštunica.
Ustaška crna legija Koševu, u Sarajevu. - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
KULTURA
Genocid – neosvešćena kulturna trauma Srba: Nema praštanja bez pokajanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala