- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Moskva upozorila SAD na opasnost od nekontrolisane eskalacije

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
Zbog sve veće uključenosti Sjedinjenih Američkih Država i Evrope u sukob u Ukrajini, Rusija će morati da pređe na kontramere, izjavio je za Sputnjik zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

„Rusija će biti prinuđena da preduzme adekvatne kontramere, uključujući asimetričnog karaktera“, istakao je Rjabkov.

On je dodao da u Moskvi sa žaljenjem konstatuju da „neprekidna velika pomoć Kijevu, obučavanje pripadnika oružanih formacija Ukrajine na teritoriji zemalja Alijanse, pružanje obaveštajnih podataka, satelitskih snimaka u realnom vremenu, pa sve do određivanja ciljeva za artiljerijske napade i planiranja operacije Oružanih snaga Ukrajine, sve više uvlače zapadne zemlje u sukob na stranu kijevsku režima“.
Istovremeno, dodao je on, „zvaničnici različitog nivoa u SAD i Evropi pozivaju da se Rusija „porazi na bojnom polju“.

„Očigledno je da direktan sukob sa SAD i NATO nije u interesu Rusije. Upozoravamo i nadamo se da će u Vašingtonu i drugim zapadnim prestonicama shvatiti opasnost od nekontrolisane eskalacije“, zaključio je Rjabkov.

SAD same sebe izolovale od Rusije

Diplomata je naglasio da su rusko-američki odnosi sada u krajnje žalosnom stanju, na nivou koji se može uporediti sa vrhunskim trenucima Hladnog rata.
Procenjujući šanse za stvaranje kanala od poverenja u komunikaciji među liderima Rusije i SAD, slično onom koji su svojevremeno uspostavili Nikita Hruščov i Džon Kenedi, Rjabkov je istakao da je aktuelna američka administracija „sama sebe oterala u izolaciju od Rusije, stalnim uvođenjem novih sankcija“.
On je istakao da Moskva ne odbija komunikaciju sa Vašingtonom, ali se ona mora graditi na bazi uzajamnog poštovanja i uvažavanja interesa.
Rjabkov je zaključio da su „lutanja“ SAD u dijalogu s Rusijom izazvana neuspelim pokušajima stvaranja antiruske koalicije.
Podsetimo, SAD i njihovi saveznici nastavljaju da snabdevaju Ukrajinu oružjem. Moskva je više puta saopštavala da isporuke zapadnog oružja samo produžavaju sukob, a transportna vozila koja prevoze oružje postaju zakonski cilj ruskih snaga.
Sistem Grad - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
RUSIJA
Zapad pokrenuo opasnu igru ruleta protiv Rusije – to će im se obiti o glavu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala