- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

KGB Belorusije: U Poljskoj, Litvaniji i Ukrajini pripremaju organizatore terorističkih napada

© Sputnik / Ivan Rudnev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije
Zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
Strane specijalne službe pomažu da se na teritoriji Poljske, Litvanije i Ukrajine pripremaju organizatori terorističkih napada u Belorusiji, izjavio je šef beloruskog KGB-a general-potpukovnik Ivan Tertelj televiziji „Belarus 1“.

„Postoje i drugi scenariji. Oni predviđaju pripremu serije terorističkih napada na našoj teritoriji s obzirom na to da imamo zajedničku vojnu grupu sa Ruskom Federacijom. Vrše se teroristički napadi na železnicu, na puteve po kojima se kreću naše vojne formacije i formacije naših saveznika. Već postoje i pozivi na nekim društvenim mrežama. Znamo ko stoji iza toga. Znamo da strane obaveštajne službe pokušavaju da se distanciraju od toga, a one u stvari pomažu organizatorima na teritoriji Poljske, Litvanije i Ukrajine“, rekao je Tertelj.

Dodao je da se formiraju terorističke grupe koje direktno podržavaju specijalne službe tih zemalja.

„Mi pouzdano znamo da CIA i druge moćnije specijalne službe koje stoje iza obaveštajnih sužbi satelitskih zemalja kreiraju ovu situaciju i finansiraju ih“, naglasio je predsednik beloruskog KGB-a.

Tartelj navodi podatak da su u Ukrajini strane specijalne službe obučile oko 300 terorista za zauzimanje jednog rejona u Belorusiji, kako bi odatle sprovodili akcije.
Prema njegovim rečima, profesionalnom pripremom terorista se ne bave samo instruktori iz Ukrajine, već i iz Poljske i Litvanije.

Naglasio je da Zapad razrađuje varijante za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja, pa se na teritoriji zemalja-suseda priprema vojna infrastruktura računajući na dugoročne planove.

„Ovde se povećavaju ulozi, jer Zapad, prema našim podacima koje izvlačimo iz zapadnih vojno-političkih krugova, smatra da nikako ne bi trebalo da izgubi. Zato se razrađuju mogućnosti za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja ili korišćenje grupa za direktnu agresiju na našu zemlju i naše saveznike“, zaključio je šef beloruskog KGB-a.

Pripadnici beloruske policije ispred Palate nezavisnosti u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
RUSIJA
Beloruski MUP sprovodi vežbe zbog sve složenije situacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala