- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Finska apeluje na mlađe od 40 godina da kupe tablete joda u slučaju nesreće u nuklearnoj elektrani

Predsednička palata u Helsinkiju - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
Finsko Ministarstvo za socijalna pitanja i zdravstvo preporučilo je domaćinstvima da kupe jednu dozu tableta joda za sve osobe starosti od tri do 40 godina.
Smernice Ministarstva o tom pitanju poslednji su put ažurirane 2002. godine, navodi se i dodaje da se nove preporuke temelje na revidiranim smernicama koje je izdala Svetska zdravstvena organizacija 2017. godine.
Ministarstvo je predstavilo novu preporuku u utorak, a preporuke su ograničena na osobe od tri do 40 godina zbog potencijalnog većeg rizika izloženosti zračenju te starosne grupe.
„Zbog nesreće u nuklearnoj elektrani u životnu sredinu bi mogao da bude ispušten radioaktivni jod koji bi mogao da se nakupi u štitnoj žlezdi. To najviše šteti deci koja su u većem riziku od razvoja raka ove žlezde“, stoji u saopštenju Ministarstva.
U saopštenju se navodi da je u slučaju takve nužde sklonište u zatvorenom prostoru glavni način da se ljudi zaštite od opasnog zračenja. Ministarstvo je takođe napomenulo da jedna doza tablete joda obično pruža dovoljnu zaštitu. Dodato je da jod retko izaziva nuspojave, ali da osobe koje imaju bolesti štitne žlezde treba da ga koriste sa oprezom.

Osobama iznad 40 godina ne treba jod

Odrasli nisu pod istim rizikom kao deca, a u smernicama se ne preporučuje da osobe starije od 40 godina uzimaju tablete u slučaju opasnosti od zračenja. Preporučena jednokratna doza za osobe od 12 do 40 godina u opasnoj situaciji je 130 miligrama kalijum-jodida. Deci starijoj od tri godine preporučuje se uzimanje polovine te doze. Međutim, Ministarstvo i dalje preporučuje da trudnice starije od 40 godina imaju zalihe tableta joda kod kuće, budući da su žlezde fetusa koji nose znatno osetljivije na radioaktivni jod nego što su kod odraslih.
Ministarstvo je reklo da nema proizvoda dostupnih u Finskoj za decu mlađu od tri godine.

„Javno zdravstveni sistemu skoro će nabaviti tablete joda za decu mlađu od tri godine i odrediće najbolji način njihove distribucije roditeljima te dece i trudnicama. Građani će biti obavešteni kada takav proizvod s jodom bude dostupan“, stoji dalje u saopštenju Ministarstva.

Zalihe joda rasprodane

U utorak posle podne, najveći finski lanac apoteka „Yliopiston Apteekki“, saopštio je da su nakon saopštenja Ministarstva zalihe tableta joda rasprodane u celoj zemlji.
Glavna farmaceutska direktorka Kati Vuorikalas izjavila je za novinsku agenciju STT da se rast tražnje takođe odrazio na povećani promet na veb stranici lanca, preneo je „Jutarnji list“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala