- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarska nakon istrage: Kamion koji je eksplodirao na Krimskom mostu nikada nije bio u našoj zemlji

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaIncident na Krimskom mostu
Incident na Krimskom mostu - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
Kamion koji je eksplodirao na Krimskom mostu nikada nije bio na teritoriji Bugarske, saopštila je bugarska vlada, pozivajući se na rezultate istrage svojih obaveštajnih službi.
„Neosporno je utvrđeno da se kamion, koji je eksplodirao na Krimskom mostu, nikada nije nalazio na teritoriji Bugarske koja je navedena kao početna tačka njegove rute“, navodi se u saopštenju pres-službe bugarske vlade.
Ističe se da je, prema navodima ruskih medija, kamion prevozio providnu foliju. Provera bugarskih vlasti je pokazala da je roba sličnih karakteristika stigla u Bugarsku iz druge zemlje EU u tranzitnom kontejneru. U Bugarskoj je roba prošla carinsku kontrolu i izašla je iz zemlje u istom kontejneru preko luke Burgas 17. septembra u pravcu druge zemlje, a ne Rusije, dodaje se u saopštenju.
Kako je precizirano, sve informacije o slučaju su dostavljene tužilaštvu. Bugarske vlasti navode da neće dopustiti da se ime zemlje „povezuje sa učešćem u terorističkim aktivnostima“.
Na Krimskom mostu je 8. oktobra eksplodirao kamion usled čega su se zapalile cisterne sa gorivom u okviru vozne kompozicije koja je u tom trenutku prolazila. Usled eksplozije došlo je do obrušavanja dela kolovoza, dok plovni lukovi mosta nisu pretrpeli nikakva oštećenja.
Direktor ruskog Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin rekao je da je utvrđena ruta kamiona, te da je početna tačka Bugarska. Ta izjava izazvala je reakcije u bugarskim medijima, a Vlada zemlje je naložila obaveštajnim službama da provere informacije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je eksploziju na Krimskom mostu 8. oktobra nazvao terorističkim napadom iza kojeg stoje ukrajinske specijalne službe.
Krimski most oštećen u eksploziji - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
RUSIJA
Putin: Teroristički napad na Krimski most organizovale ukrajinske specijalne službe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala