- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Avion koji bukvalno radi sve: Novi adut „Utve“ spreman za serijsku proizvodnju /foto/

Pratite nas
Fabrika aviona „Utva“iz Pančeva ove godine obeležava 85 godina postojanja. Prvobitno je bila smeštena u Zemunu, da bi pred početak Drugog svetskog rata bila preseljena u Pančevo gde i danas posluje. Nakon uspešne proizvodnje aviona „lasta“ za srpsko, ali i iračko vazduhoplovstvo, imaju novi avion „sova“, koji je spreman za serijsku proizvodnju.
Zoran Španović krajem avgusta slavio je 50 godina od svog prvog samostalnog leta. Kao vojni pilot, leteo je na više od 50 tipova aviona. Posle 230 probnih letova, oduševljen je poslednjim proizvodom „Utve“.
„Ovaj avion je perfektan, 11 godina sam leteo na „cesni 172“ obuku, a nije mi palo na pamet da probam neke osnovne akrobacije, a ovaj avion radi bukvalno sve. I prelep je za letenje. Na njemu se nauči, nije za babe, nego stvara se osećaj, stvara se pilot sa njom. To je ono što je sigurno. Ne zato što vam govori neko ko je to gledao, nego koji je to radio“, kaže za RTS Zoran Španović, test pilot.
© Tanjug / Sava Radovanović„Sova“ na probnom letu
„Sova“ na probnom letu - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
„Sova“ na probnom letu
U februaru 2017. godine „Utvu“ je kupio državni „Jugoimport“. Od osnivanja 1937. „Utva“je proizvodila letelice, najpre jedrilice, a zatim i avione. Fabrički kompleks u kom se i danas nalazi podignut je 1987, sa ciljem da se proizvodi najsavremeniji avion - raspad zemlje to je sprečio. Fabrika je bombardovana u agresiji NATO-a 1999godine.
Aleksandar Petrović, rukovodilac Sektora za razvoj projektovanja kompanije „Utva“ kaže da su izvršeni veliki napori da se nakon 2000. godine pokrene proizvodnja aviona „lasta“ i kulminacija toga je proizvodnja 37 aviona tipa „lasta“.
„U skladu sa tim, mi u ponudi imamo dva proizvoda, avion „sova“ i avion „lasta“, ali osim toga pravimo i vazduhoplovnu opremu za vojne namene, kao što su mitraljeske gondole, lanseri, koji mogu da se montiraju na avione i helikoptere koje koristi naša, a i druge strane vojske“, rekao je Petrović.
A u Vojsci Srbije u upotrebi su „lasta“ i „utva 75“. „Sova“ je naslednik baš tog aviona.
Nikola Bogavac, inženjer u Sektoru za razvoj i projektovanje, kaže da su u odnosu na „utvu 75“ zamenjeni intrumenti.
„Umesto analognog stavljena je digitalna avionika. Takođe, svi mehanički instrumenti, jači motor, time smo dobili bolje performanse samog aviona. Trenutno radimo na sertifikaciji samog aviona, kako bismo dobili tip sertifikat našeg Direktorata civilnog vazduhoplovstva“, rekao je Bogovac.
U fabrici očekuju da „sova“uskoro uđe u serijsku proizvodnju. Spremni su, kažu i da povećaju svoje kapacitete, ali im je za to potrebna pomoć države.
„Investicije u utvu su svakako dobrodošle i isplatile bi se u brzom vremenskom periodu kao što je i inače u vazduhoplovnoj industriji. Investicijama bismo svakako podigli konkurentnost na tržištu i podigli kvalitet svojih proizvoda“, zaključuje Petrović.
"Utva" će u budućnosti imati još jedan proizvod, koji je sada u fazi razvoja. U pitanju je žirokopter, koji će moći da poleće kao helikopter, a leti kao avion.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala