Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Visoki Dečani: Kosovski političari ugrožavaju bezbednost i verske slobode

© Sputnik / Petar VujanićManastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu.
Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana III Dečanskog i cara Dušana. Gradnja je završena 1335. godine, a freske su završene oko 1350. godine. Manastir je posvećen Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu. - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
Pratite nas
Iz manastira Visoki Dečani saopšteno je da podrivanje konačne i neopozive odluke Ustavnog suda da se manastiru vrati 24 hektara zemlje i mešanje političara u sudske odluke predstavlja ozbiljno podrivanje vladavine zakona i pogoršava verske slobode i poverenje među zajednicama.
„Neosnovane optužbe kosovskih zvaničnika na račun Crkve ugrožava našu bezbednost, prava na imovinu i verske slobode“, objavljeno je na Tviter nalogu Manastira Dečani.
Podseća se i da su ovih dana predsednica i i premijer privremenih prištinskih institucija javno potvrdili odbijanje da se primeni odluka kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine o priznavanju 24 hektara Dečanskog manastirskog zemljišta. Kako se ukazuje, tu odluku suda podržavali su EU, OEBS, kao i ambasadori Kvinte.
Manastir je objavio i da je Srpska pravoslavna crkva na Kosovu uvek bila otvorena za dijalog sa prištinskim institucijama, ali ne i o legalnosti odluke Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine kojom je manastiru Dečanima potvrđeno vlasništvo nad 24 hektara.
„Stav Eparhije o dijalogu i odluci Ustavnog suda jasno je objavljen u Eparhijskom saopštenju od 19.02.2022. Zbog sistematskog kršenja naših prava, čak i onih zagarantovanih kosovskim zakonima, Srpska pravoslavna crkva ne može normalno da živi na Kosovu bez sveobuhvatne zaštite svog identiteta, prava, imovine i sloboda uz čvrste međunarodne garancije i zaštitu Kfora u Dečanima“, navodi se u objavi.
Centar Prištine - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
SRBIJA
Priština nastavlja sa dezinformisanjem javnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala