- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Severna Makedonija ima gas za samo dve sedmice rada toplana

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
Pratite nas
Grejna sezona u Skoplju počeće u subotu, 15. oktobra, iako država ima gas za samo dve sedmice rada toplana, odnosno do 1. novembra.
Premijer Dimitar Kovačevski ističe da je država spremna da koristi alternativno gorivo za grejanje domova, škola, vrtića, poslovnih prostorija, ministarstava, s obzirom na to da toplane mogu da rade na gas i mazut.
"Ove godine smo učinili sve da Skoplje 15. oktobra ima grejanje. Nije bilo lako s obzirom na izuzetno visoku cenu gasa. Međutim, s obzirom na kratkoročno pojeftinjenje gasa i ugovor koji Makpetrol ima sa dobavljačem sa kojim tradicionalno radi, do kraja oktobra je obezbeđen iznos za rad toplana. A, ako gas enormno poskupi, država je spremna da da domove građana zagreva alternativnim gorivom", rekao je Kovačevski.
On je, kako prenose makedonski mediji, rekao da nije problem samo cena gasa, već je problem i dostupnost.
"Znate da je došlo do skretanja gasovoda severni tog, što je smanjilo isporuke, zatim često dolazi do smanjenja protoka...", rekao je Kovačevski.
Premijer je rekao da je gas do 1. novembra obezbedio Mekpetrol po ceni od 1.713 evra za 1.000 kubnih metara gasa.
"Do kraja grejne sezone biće određen koncept grejanja, odnosno energije u zavisnosti od toga da li će i u kom režimu raditi gasna elektrana TE-TO, koja kao nusproizvod proizvodnje električne energije isporučuje toplotnu energiju", saopšteno je iz te kompanije.
Ako se ne nabavi gas za toplane (Istok, Zapad, Skoplje-sever i ona u Železari), onda će prestonica morati da se greje na mazut, navodi se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala