- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Otvoren rekonstruisani put Novi Pazar-Tutin /video/

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICOtvoren rekonstruisani put Novi Pazar-Tutin
Otvoren rekonstruisani put Novi Pazar-Tutin - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
Pratite nas
Rekonstruisani put od Novog Pazara do Tutina, u dužini od 20,5 kilometara, otvoren je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Vrednost radova, na kojima je glavni izvođač bila turska firma Tašjapi, iznosila je 24 miliona evra, a projekat je finansiran sredstvima koje je država obezbedila iz kredita Turske, uz kamatu od 2,5 odsto.
Otvaranju puta prisustvuju i ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, generalni konzul Turske u Novom Pazaru Bašar Basol, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić, predstavnici opštine Tutin, potpredsednik Skupštine Srbije Usame Zukorlić, kao i predstavnici Tašjapija.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na otvaranju rekonstruisanog puta od Novog Pazara do Tutina da želi da Bošnjaci imaju što više predstavnika u vladi i svim drugim državnim institucijama, u tom kraju i na svim drugim nivou, i više nego što Bošnjacima to proporcionalno pripada.
"Da vi vidite da mi Bošanjke doživljavamo kao sestre i braću, a ne kao neko strano telo protiv kojeg moramo da se borimo", istakao je Vučić.
Da se osećate kao svoj na svome i da znate da u Srbima imate braću i prijatelje, poručio je Vučić.
Predsednik Vučić je poručio Bošnjacima da u ovim teškim i nemirnim vremenima treba da budemo jedinstveni, jedni uz druge i zajedno da rešavamo probleme i borimo za prosperitet i zajednički guramo stvari napred.
Vučić je najavio da će do kraja godine početi gradnja bolnice u Novom Pazaru, kojom će taj grad de fakto dobiti klinički centar.
Naglasio je da će Bošnjaci videti koliko će tek država da uloži u taj deo Srbije.
Vučić je rekao da imamo prvog generala Bošnjaka Muharema Fazlića i da želi da Bošnjaci Vojsku Srbije doživljavaju kao svoju vojsku i da u njoj bude više i Srba i Bošnjaka.
"Moramo mir da izgradimo zauvek, to nije samo mir u bukvalnom smislu reči, već da se se osećate dobro bez obzira na naciju i veru, da država ima jednak pristup i da neće da pravi razliku po tom pitanju", poručio je Vučić.
Predsednik Vučić je rekao da je razgovarao sa ambasadorom Turske Aksojem da dovedemo jednog velikog investitora u Novi Pazar koji će obezbediti pristojne plate.
Vučić je prethodno obišao i deonicu rekonstruisanog puta od Pazarišta (Stari Ras) do manastira Sopoćani.
Radovi na rekonstrukciji tog puta u dužini od 5,5 kilometara trajali su tri meseca, a rekonstrukcija je dogovorena prilikom poslednje posete predsednika Vučića Novom Pazaru, u decembru 2021. godine.
Vučić je tada posetio manastir i razgovarao sa igumanima Sopoćana i obećao da će put do manastira biti rekonstruisan.
Radovi na rekonstrukciji saobraćajnice Novi Pazar - Tutin počeli su u septembru 2019. godine.
Projekat rekonstrukcije magistralnog puta podrazumevao je zamenu dotrajalog asfalta, izgradnju potpornih zidova, mostova preko Sebečevske reke i postavljanje horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije.
Reč je o saobraćajnici od izuzetnog značaja za lokalno stanovništvo, na čiju se rekonstrukciju čekalo više od 40 godina, ali i važnom državnom putu.

Vučić obišao rekonstruisani put Pridvorica-Devići

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Moravički okrug i obišao rekonstruisani put Pridvorica - Devići kod Ivanjice, u koji je država uložila oko 400 miliona dinara bez PDV-a.
Put je završen i trenutno se vrši zaštita kosina, horizontalna i vertikalna signalizacija, kao i opremanje dela puta.
Predsednika su u Devićima dočekali uz aplauz meštani lokalno kulturno-umetničko društvo i učenici osnovne škole, kao i fudbaleri kluba FK Dević.
Inicijativu za rekonstrukciju ovog puta pokrenuo je predsednik Vučić na zahtev lokalnog stanovništva.
Vučić je lokalni put od 8,3 kilometra, koji povezuje Pridvoricu i Deviće i vodi ka turističkom centru Golija, obišao danas zajedno sa predsednikom opštine Ivanjica Momčilom Mitrovićem i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.
Vrednost radova na rekonstrukciji puta iznosi, kako je rečeno Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, 400 miliona dinara bez PDV, a izvođač je preduzeće Putevi Ivanjica.
Dodatnim radovima, zahvaljujući JP Putevi Srbije, vrši se i rekonstrukcija prelaza preko Braduljičke reke i spoj sa državnim putem IB30 u dužini od 160 metara, kako bi se kompletirala cela deonica do Devića od skretanja sa državnog puta.
Trenutno se vrši izgradnja pločastog propusta i izrada konstrukcije puta na toj deonici, dok je saobraćaj omogućen preko privremenog prelaza, naveli su iz ministarstva.
Tokom 2022. godine urađena je rehabilitacija lokalnog puta Pridvorica-Devići u dužini od 3,17 kilometara, čija je vrednost 149 miliona dinara, kao i sanacija klizišta "Devići" za šta je izdvojeno 38,4 miliona dinara.
Ovaj put povezuje pet mesnih zajednica u kojima živi oko 3.500 ljudi, dok školu pohađa oko 140 đaka.
Predsednik opštine Mitrović izjavio je ranije da će se opština truditi da razvija sva sela u Ivanjici i da će put Pridvorica-Devići pomoći deci koja idu u školu da lakše putuju, ali i da se jednom kada završe škole, vrate u svoje rodno mesto.
Put Pridvorica-Devići izgrađen je 1991. godine i od tada nije bilo značajnijih ulaganja u njega.
Lokalni mediji prenose da put Pridvorica - Devići povezuje oko 600 meštana ovoga kraja sa magistralnim putem Ušće - Ivanjica i dnevno njim prođe i do 100 vozila.
Godišnje se ovim putem preveze i 25.000 kubika smrče i bukve što iznosi oko 500 kamiona građe, koji su dodatno uništavali ovaj putni pravac.
Ova veoma zahtevna deonica u proces rekonstrukcije ušla je još 2019. godine, a radovi su privremeno bili zaustavljeni zbog pandemije.
Nov put olakšaće život Devičanima i otvoriti vrata mnogobrojnim turistima koji će moći da uživaju u lepotama podgolijskih sela i prirodnim fenomenima poput vodopada Izubre.
Selo Devici nalazi se na oko 40 kilometara od Ivanjice, ušuškano u predivne padine golijskih potoka i jelovih šuma.
Sa mesnim zajednicama, Ostatijom i Ocrtenom broji oko 3.500 stanovnika dok osnovna škola sa par isturenih odeljenja ima oko 140 učenika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala