- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

© AP Photo / Anders Wiklund/TT News AgencyDobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju 2022.
Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
Pratite nas
Trojica američkih ekonomista — Ben Bernanke, Daglas Dajmond i Filip Dibvig — dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju.
Kako je objavila švedska Kraljevska akademija nauka, oni su Nobela dobili zbog istraživanja bankarstva i finansijskih kriza.
Ben Bernanke, bivši predsednik američkih Federalnih rezervi, „pokazao je u radu iz 1983. godine na bazi statističke analize i istorijskih izvora da je upravljanje bankama dovelo do propadanja banaka što je bio mehanizam koji je relativno običnu recesiju pretvorio u depresiju tridesetih godina prošlog veka, najdramatičniju i najozbiljniju krizu na svetu koja je viđena u modernoj istoriji“, rekao je Džon Hasler, član komiteta za Nobelovu nagradu za ekonomiju.
Nagrada, formalno poznata pod nazivom Sveriges Riksbank nagrada za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela, poslednja je od ovogodišnjih Nobelovih nagrada, a dobitnici dele sumu od 10 miliona švedskih kruna.
Nagrada za ekonomiju nije bila ustanovljena kao jedna od pet nagrada u zaveštanju industrijalca i pronalazača dinamita Alfreda Nobela iz 1895. godine. Ovo priznanje je osnovala centralna banka Švedske i prvi put je dodeljeno 1969. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala