- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak od anonimnih turnira napravio „Grend slemove“ – jedni ga zabranili, drugi dočekali kao kralja

© AP Photo / Stas FilippovNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
Pratite nas
Zbog spleta nesrećnih okolnosti, odnosno apsurdnih odluka vlasti Novak Đoković nije bio u prilici da igra na dva Grend slem turnira, dva turnira Masters hiljadu serije, dok na Vimbldonu za trofej nije dobio poene. Kada se činilo da bi moglo da mu zafali motivacije, on je utehu našao u manjim turnirima, a od njih je praktično napravio „Grend slemove“.
Od prvog nastupa na Australijan openu 2005. godine Novak Đoković sve do 2022. nikada nije propustio prvi Grend slem u godini. Omiljeni mu je!
Emotivna veza sa Australijom oslikana je kroz devet trofeja, ali je velika senka na ljubav te zemlje i Đokovića bačena početkom godine kada je srpski as deportovan iz Melburna jer je zbog odluke da dođe nevakcinisan bio prema rečima Aleksa Hoka „ pretnja po javno mnjenje“.
Neprijatnosti su počele da se ređaju kao na pokretnoj traci. Usledila su zatvorena vrata u Indijan Velsu i Majamiju, a Novak je pomalo demoralisano pripremao plan koji je bio daleko od prvobitnog i ustaljenog.
Usledili su turniri u Dubaiju, Monte Karlu, Beogradu i Madridu, a iako je pokazivao da je na putu da se vrati pobedama, trofej još nije dolazio.
Prva dva turnira bili su debakl, a onda je u Beogradu stigao do finala i u Madridu do polufinala. Glad se videla, ali falila je kontinuiranost.
I taman kada je posle Vimbldona trebalo da je pronađe, Novaka je dočekala i apsurdna odluka Sjedinjenih Američkih Dražava da nevakcinisani stranci među kojima je bio srpski teniser ne mogu da uđu u zemlju.
Nada se gajila do poslednjeg dana jer je sve ukazivalo na apsurd. Amerikanci su puštali zaražene Amerikance u zemlju, ali zdrave strane ukoliko nisu vakcnisani ne. Ipak, odluka je ostala na snazi, a Novak u Beogradu kako bi se spremao za - ne zna ni on gde.
Dok se čekalo gde bi Novak mogao da igra stigla je sjajna vest. Novak je pristao da učestvuje na turniru 250 serije u Tel Avivu koji je poslednji put održan 1996. godine.
Novak je dočekan u fantastičnoj atmosferi! Organizatori turnira bili su izuzetno zahvalni zbog Novakovog odlaska, a direktor turnira otrkio je i šta je bilo presudno za Novakov dolazak.
„Mislim da je bitan faktor bio što voli Izrael. Znao sam da su njegovi prvi menadžeri odavde i da stvarno ceni zemlju. Javili smo mu se i molili da nas uzme u razmatranje“, ispričao je pred Novakov dolazak Piter Džonson.
Ne samo da je Novak došao već je bio spreman da igra i u dublu sa Jonatonom Erlihom koji je ipak odustao zbog povrede i završio karijeri bez da je imao priliku da igra.
Kako bi mu se odužili, organizatori su napravili kraljevski tretman za srpskog tenisera koji je turniru 250 serije doneo zainteresovanost kao da se igrao Grend slem.
„Veliko je zadovoljstvo biti u Izraelu ponovo. Bio sam ovde pre 15 godina kada sam igrao sa Srbijom Dejvis kup. Radujem se što sam ovde. Postoji posebna veza Izraelaca i Srba“, rekao je Đoković po izlasku na teren u Tel Avivu.
Jedna izjava bila je dovoljna da otopi srca Izraelaca koji su srpskom asu do kraja turnira slali glasne ovacije.
Odmah nakon Tel Aviva iste noći Novak se preselio u Kazahstan gde se igrao turnir 500 serije, takođe nesvakidašnji za Novaka.
Međutim, time što je Đoković potvrdio dolazak turnir 500 serije dobio je konkurenciju ravnu Grend slemu. Karlos Alkaras, Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Andrej Rubljov samo su neka od imena koja su došla da se bore za trofej.
Novak je za Astanu takođe dobio poziv od organizatora, a direktor turnira oduševljen je bio jer je znao da srpski as nije pristao da igra zbog materijalne nagrade, već zbog bodova i želje da bude lepo dočekan.

„Novaku nisu bili neophodni bodovi. Vimbldon je odigran bez ikakvog uticaja na rejting, nisu ga pustili na Australijan i US Open. Plus, Astana je uz njega, znao je šta može da očekuje. Svakako nije došao iz finansijskih razloga. On je rešio da dođe zbog bodova i zbog toga što je znao da će biti dostojanstveno dočekan“, rekao je direktor turnira Juri Poljskij.

I zaista, ponovo je Novak bio kralj na turniru. Mnogobrojni navijači želeli su da samo na sekund vide jednog od najvećih tenisera svih vremena, a obezbeđnje je bilo prinuđeno da trči za Novakom kada je on trčao pored hotela i trenirao.
Neverovatno je da se nakon turnira u Tel Avivu i Astani odaje utisak da je Đoković dočekan bolje nego na Grend slemu. Razlog je jasan, organizatori su znali koliko je velika priviegija imati Novaka Đokovića na turniru, a publika je znala da neće moći da gleda kada poželi srpskog asa.
uu
U tome da manji turniri deluju kao Grend slemovi učestvovao je i Novak svojim ponašanjem na terenu.
Svakog trenutka pružao je više nego maksimum, a o pogledu koji je imao tokom mečevima će se tek pričati. Glad za pobedama posle pauze od gotovo tri meseca vrištala je iz Novaka, a ta glad budila je u njemu zver i najspektakularniji mogući tenis.
Publika u ova dva grada sigurno ne pamti da je gledala takav tenis i to ne samo od Novaka već od svih ostalih tenisera koji su morali da igraju svoju najbolju igru kako bi uspevali da uopšte odigraju meč do kraja.
Nisu ga pustili na Grend slemove, ali je on sebi napravio najveće turnire i od serija 250 i 500. Tako to rade oni najveći, oni istinski šampini, a Novak to svakako i jeste.
Rodžer Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
SPORT
Đoković prestigao Nadala i najbolji je u istoriji tenisa – novi rekord!
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
SPORT
„Zašto da pustimo Đokovića? To je šamar“– kreće bura u Australiji zbog Novakovog dolaska
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
SPORT
Novak je ponovo onaj stari – osvaja titule, ali mu ATP lista nije naklonjena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala