- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Niz država EU osuđuje napade Rusije na Ukrajinu

Eksplozija u Lvovskoj termoelektrani
Eksplozija u Lvovskoj termoelektrani - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
Pratite nas
Vlasti Francuske, Norveške, Italije, Švajcarske, Španije i Grčke osuđuju raketne napade na Ukrajinu, dok predsednik Litvanije poziva da se uvedu još strožije sankcije protiv Rusije.
„Odlučno osuđujem današnje neselektivne napade Rusije na ukrajinske gradove“, napisala je ministarka inostranih poslova Francuske Katrin Kolona na Tviteru.
Ministarka inostranih poslova Norveške Aniken Hujtfeld je takođe osudila raketne udare na Ukrajinu.
„Krivci moraju da odgovaraju. Norveška će nastaviti da podržava Ukrajinu“, rekla je ona.
Italija je u užasu zbog napada na centar Kijeva i drugih ukrajinskih gradova, izjavio je ministar inostranih poslova Italije Luiđi di Majo.
„Ponovo izjavljujemo našu čvrstu i pouzdanu podršku Ukrajini, njenom narodu i njegovoj postojanosti, a istovremeno izražavamo našu potpunu osudu i krajnje ogorčenje akcijom koja produbljuje odgovornost Rusije“, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Lider partije „Braća Italije“ Đorđa Meloni, koja ima veće šanse da predvodi novu vladu zemlje, izjavila je da svaka raketa dovodi do dalje izolacije Rusije.
Potrebno je uvesti još strožije sankcije protiv Rusije, kao odgovor na raketne udare po infrastrukturi ukrajinskih gradova, smatra predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.
Predsednik Švajcarske Injacio Kasis je pozvao da se prekine sa neselektivnim napadima.

„Odlučo osuđujemo napade na civilne kvartove u raznim gradovima Ukrajine. Švajcarska poziva Rusiju da hitno prekine neselektivne napade. Civili moraju biti zaštićeni u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom“, napisao je Kasis na Tviteru.

Napade na Ukrajinu je osudila i vlada Španije.
„Španija najoštrije osuđuje napade ruskih oružanih snaga na Kijev i druge ukrajinske gradove, kao i napade izvršene u zoru u nedelju na stambene kvartale ukrajinskog grada Zaporožje“, navodi se u saopštenju španske vlade.
Ministar inostranih poslova Grčke je izjavio da osuđuje raketne napade i da Grčka podržava ukrajinsku vladu i ukrajinski narod.
U saopštenju Ministarstva inostranih poslova Grčke se navodi da je osoblje Grčke u Kijevu i Generalnom konzulatu u Odesi dobro. Pre toga se Grčka, koja je 2014. godine podržavala državni prevrat u Ukrajini, nikada nije izjasnila i osudila ukrajinsko granatiranje gradova u Donbasu. Kada je počela specijalna vojna operacija, u Grčkoj je pokrenuta neviđena antiruska kampanja. Grčki zvaničnici i mediji su osam godina ignorisali rat u Donbasu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je jutros visoko preciznim naoružanjem nanet snažan udarac objektima ukrajinske infrastrukture. On je na sednici Saveta bezbednosti Rusije poručio i da će, u slučaju daljih pokušaja organizovanja terorističkih napada na teritoriji Rusije, odgovor biti žestok i u skladu sa nivoom pretnje.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
RUSIJA
Prekretnica: Zelenski i Zapad dobili poruku da sa Rusijom više nema šale
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala