- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borelj priznao: Blagostanje EU se baziralo na jeftinoj energiji iz Rusije

© AP Photo / Virginia MayoŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
Pratite nas
Blagostanje EU se zasnivalo na jeftinoj energiji iz Rusije, a sada je potrebno da se traže izvori energije unutar Evrope, ekonomiju saveza očekuje restrukturizacija, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na sastanku sa diplomatama EU.

„Naše blagostanje se baziralo na jeftinoj energiji iz Rusije. Očigledno je da sada moramo da tražimo energetske izvore unutar Evrope, koliko je to moguće, a ne da menjamo jednu zavisnost drugom. Najbolja energija je ona koja se proizvodi u zemlji. Ljudi za sada nisu svesni činjenice da Rusija i Kina neće biti one države koje su bile za razvoj naše ekonomije i to zahteva ozbiljnu restrukturizaciju“, istakao je Borelj.

On je podsetio da se EU dugo oslanjala na kinesko tržište u uvozu i izvozu, prenosu tehnologija, investicija i kupovala jeftinu robu. Naglasio je i da je dostup kineskim tržištima sve složeniji, da predstoje ozbiljne promene, kao i da će to dovesti do političkih problema.
Evropska unija je u okviru osmog paketa sankcija Rusiji proširila ograničenja na Donjecku Narodnu Republiku, Lugansku Narodnu Republiku, Zaporošku i Hersonsku oblast, čiji su stanovnici na referendumima glasali za prisajedinjenje Rusiji.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
SVET
Orban: Politika sankcija EU prema Rusiji mora da se promeni, evropske ekonomije krvare na smrt
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala