- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Uprkos negodovanju mještana Morinja otkrivena spomen ploča /foto/

© Foto : Ustupljeno SputnjikuMeštani Morinja protive se postavljanju spomen ploče na lokaciji na kojoj je nekad bio logor
Meštani Morinja protive se postavljanju spomen ploče na lokaciji na kojoj je nekad bio logor - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
Pratite nas
Uprkos negodovanju mještana Morinja koji su blokirali put do nekadašnjeg logora otkrivena je spomen ploča. Ploču su otkrije delegacije Crne Gore i Hrvatske ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim kolegama Tomom Medvedom i Goranom Grlićem Radmanom.
Na ploči piše da je “tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku” na tom mjestu bio logor, takozvani Centar Morinj te da je posvećen zatočenim hrvatskim civilima i braniocima.
“Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživjeli zatočenici. Da se nikada ne ponovi”, piše na ploči koju potpisuju ministarstva odbrane i vanjskih poslova.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je žrtvama i braniteljima, kao i crnogorskim ministrima. Napomenuo je da su mnogi nakon zatočeništva umrli od posljedica, a mnogi ih trpe i danas, vidljive ili nevidljive.
“Za nas su iznimno važna pitanja posljedica velikosrpske agresije, a posebno rješavanje pitanja nestalih osoba. Republika Hrvatska traži njih 1.830 i ovdje iz Crne Gore 12 nestalih osoba”, kazao je Medved.
Rekao je da za zločin ne postoji opravdanje ni izgovor.
“Ne možemo izbrisati bol niti ćutati o logoru”, kazao je on.
Delegacija Hrvatske dočekana je u Morinju s negodovanjem mještana koji se protive otkrivanja spomen ploče na lokaciji gdje je nekada bio istražni zatvor. Uprkos blokadi, na ceremoniju je stigla i delegacija Crne Gore. Ona je kazala da je situacija tenzična i da skup obezbjeđuje veliki broj policajaca.
Mještani Morinja onemogućavali su jutros konvoju Vojske Crne Gore da prođe ka logoru Morinj, gdje ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim kolegama otkrivaju spomen ploču žrtvama.
Mještani Morinja saopštili su da se najoštrije suprotstavljaju postavljanju bilo kakvih obilježja na objektima bivših kasarni u Morinju, "a koje su u vrijeme ratnih dešavanja '90-tih služile kao sabirni centri za isleđivanje, a nikako kao koncentracioni logori kakvima se danas žele predstaviti". Službenici Uprave policije pregovarali su sa građanima da omoguće prolaz Vojsci.
“Politikantske odluke i činjenja ostavljamo onima koji su za to plaćeni, a jedino što mi mještani želimo je to da se skine ljaga sa našega mjesta, i to je jedini razlog zašto ne dozvoljavamo da se nikakve table sa gnusno lažnim kvalifikacijama postavljaju nigdje na teritoriji naše mjesne zajednice”, saopštili su mještani Mjesne zajednice Morinj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala