- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kineska kompanija postavila robota za izvršnog direktora /video/

CC0 / Pixabay / Mali robot
Mali robot - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
Pratite nas
Ženski robot veštačke inteligencije (AI) po imenu Tan Ju imenovan je za izvršnog direktora podružnice velike kineske kompanije za proizvodnju i razvoj softvera za igre. Ovaj robot radi 24 sata 7 dana u nedelji i, naravno, ne prima platu.
Kako navodi portal „Frans info“, ideja o korišćenju veštačke inteligencije za vođenje kompanije rodila se 2017. Kineska kompanija „Net dragon vebsoft“ je odlučila da stvori virtuelnog zaposlenog i da mu da odgovornosti. Kompanija je u to vreme želela da pokaže svojim kupcima da veštačka inteligencija koju je razvijala za igre takođe može da funkcioniše u stvarnom životu kompanije.
Stoga je robot-žena lik Tang Ju počela da radi kao potpredsednica kompanije pre nego što je imenovana na poziciju izvršnog direktora. Interno se zove virtuelni digitalni lider, ali ima fizički izgled. Lice generalnog direktora robota pojavljuje se na kompjuterskim ekranima u firmi u vidu humanoida, u strogom kostimu i sa urednom frizurom.
Ali da li robot zaista vodi posao? Da i ne, jer očigledno je da su ljudi ti koji programiraju robota i koji ga mogu isključiti u bilo kom trenutku. Njene moći stoga nisu neograničene, ali kada se program pokrene, izvršni direktor radi na gotovo „normalan“ način. Ona je u stanju da odobrava, potpisuje dokumente, kao i svaki generalni direktor, ali i da upravlja projektima, ocenjuje rad osoblja i eventualno odlučuje o kaznama.
„Tang Ju će pojednostaviti procese, poboljšati kvalitet radnih zadataka i brzinu izvršavanja“, navode iz podružnice. Kompanija ističe svoju racionalnost i logiku, jer za razliku od ljudi, ova direktorka nema osećanja, može da radi 24 sata dnevno, i sve to bez plate.
Mask predstavio prototip humanoidnog robota - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ilon Mask predstavio humanoidnog robota: Proizvodićemo milione primeraka /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala