- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Važan strateški objekat: Zašto se Zaporoška nuklearka ne sme vratiti pod kontrolu Ukrajine

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPripadnik ruske vojske na ulazu u Zaporošku nuklearnu elektranu
Pripadnik ruske vojske na ulazu u Zaporošku nuklearnu elektranu - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
Pratite nas
Zaporoška nuklearna elektrana je važan strateški objekat i zbog toga, kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, ukrajinske vlasti ponovo pokušavaju da je vrate pod svoju kontrolu granatirajući mesto Energodar. Međutim, ovo je još jedan u nizu njihovih neuspešnih pokušaja jer, kako ističu, nuklearku štiti ruska artiljerija, avijacija i kopnena vojska.
Član glavnog saveta Zaporoške oblasti Vladimir Rogov smatra da granatiranjem grada Energodara ukrajinske vlasti „ispipavaju teritoriju“ kako bi ponovo pokušale da iskrcaju trupe na teritoriji oko nuklearke.

Važan strateški objekat

Kako kaže za Sputnjik Andrej Golovatjuk, pukovnik u rezervi i član predsedništva organizacije Oficiri Rusije, Zaporoška nuklearna elektrana je izuzetno važan strateški objekat.
„Ova elektrana snadbeva električnom energijom veći deo ukrajinske države. Shodno tome, ako se bude nalazila pod kontrolom Rusije i ruskih oružanih snaga, Kijev to vide kao mogućnost za ekonomski pritisak na Ukrajinu. Jer u bilo kom trenutku Rusija može prestati sa isporukom električne energije Ukrajini. Zbog toga Ukrajinci pokušavaju da povrate kontrolu nad nuklearkom kako bi osigurali svoju ekonomsku bezbednost“, objašnjava Golovatjuk.
Sa ovom ocenom slaže se i vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojni ekspert Konstantin Blohin. Prema njegovim rečima, to što se Zaporoška nuklearna elektrana nalazi pod kontrolom Rusije, Ukrajinci vide kao ekonomski udar za njihovu državu.
„Zaporoška nuklearka je izuzetno važan strateški i infrastrukturni projekat. Ako Rusija donese odluku da nuklearna elektrana prestane sa radom, deo ukrajinske države može ostati bez električne energije. Zbog toga se ukrajinske vlasti sada bave ucenama kako Rusije, tako i Evrope“, konstatuje sagovornik Sputnjika.
Blohin dodaje da nije isključeno da će ukrajinske trupe ponovo pokušati da granatiraju nuklearku.
„U tom slučaju može da dođe do velike katastrofe. Kijev bi onda pokušao da svu krivicu prebaci na rusku državu, a nakon toga bi Amerikanci Rusiji zalepili etiketu „terorističke države“. A oni to pokušavaju da urade već neko vreme“, iznosi opasni scenario Blohin.

Rusija štiti Zaporošku elektranu

Ukrajinske vlasti su, prema rečima Golovatjuka, već nekoliko puta granatirale Zaporošku nuklearnu elektranu i pokušavale da iskrcaju svoje trupe na teritoriji ovog objekta.
„Ukrajinci su već nekoliko puta pokušali da iskrcaju trupe, ali se svaki pokušaj neuspešno završio. Oni će to nastaviti da pokušavaju... Nije isključeno čak ni da prilikom pokušaja da zauzmu elektranu odluče da detonirati neku manju nuklearnu bombu i za to optuže Rusiju. Zato Zaporoška nuklearna elektrana nikako ne sme da se vrati pod kontrolu Ukrajine“, upozorava stručnjak.
Golovatjuk skreće pažnju da ukrajinsko granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane izlaže opasnosti ne samo Ukrajinu, nego i celu Evropu.
„Uništavanje skladišta nuklearnog goriva moglo bi da dovede do drastično veće katastrofe od one u Černobilju“, naglašava stručnjak.
Na pitanje kako će Rusija štititi Zaporošku nuklearnu elektranu od granatiranja ukrajinskih trupa i pokušaja vraćanja pod njihovu kontrolu, Golovatjuk konstatuje da ruska država ima dovoljno snaga i sredstava da zaštiti nuklearku.
„Tokom prethodnih pokušaja da se zauzme nuklearna elektrana korišćena su sva sredstva: od artiljerije, avijacije, kopnene vojske do Nacionalne garde. Prema tome, smatram da su ove snage sasvim dovoljne da osiguraju bezbednost nuklearne elektrane“, ističe stručnjak.
Prema rečima Vladimira Rogova, više od 450 dobro obučenih predstavnika elitnih jedinica pristiglo je u deo Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev. Kako kaže, plan forsiranja Dnjepra razvijaju britanske obaveštajne službe.
Treba napomenuti da je predsednik Rusije Vladimir Putin naložio da se Zaporoška nuklearka stavi pod kontrolu ruske države.
U ukazu, Vladi Rusije se nalaže da obezbedi usppostavljanje federalnog vlasništva nad objektima korišćenja atomske energije Zaporoške nuklearne elektrane i druge imovine neophodne za sprovođenje njene delatnosti, kao i da se preduzmu mere u cilju stvaranja saveznog državnog unitarnog preduzeća „Zaporoška nuklearna elektrana“ u cilju osiguranja bezbednosti objekata upotrebe atomske energije Zaporoške nuklearne elektrane.
Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta jedan gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala zbog toga što ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
RUSIJA
„Kijevski režim priznao svoje zločinačke zamisli“: Zaharova optužila Ukrajinu za nuklearne ucene
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala