- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Krimski most - Sputnik Srbija

UŽIVO Krimski most pušten za drumski i železnički saobraćaj

Pratite nas
Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini traje 228 dana. Na Krimskom mostu, nakon diverzije koja se dogodila u subotu ujutru, ponovo je uspostavljen železnički i putinčki saobraćaj. Lider poluostrva produžio je važenje žutog nivoa terorističke opasnosti. Za komandanta snaga u zoni specijalne vojne operacije imenovan general Sergej Surovikin.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:37 09.10.2022
Slovačka je u okviru komercijalnog ugovora u nedelju predala Ukrajini dve samohodne haubice „Zuzana 2“, a još dve takve haubice će u najskorije vreme biti predate Kijevu, objavio je na društvenim mrežama slovački ministar odbraneJaroslav Nađ.
21:08 09.10.2022
Izvedeni radovi na sanaciji omogućili su kretanje prigradskih vozova preko Krimskog mosta, izjavio je ruski ministar saobraćaja Vitalij Saveljev.
Prvi prigradski voz, koji je već krenuo iz Kerča, prešao je Krimski most, a sa suprotne strane krenuo je voz iz Anape, koji je takođe prešao Krimski most.
Od 10. oktobra kretanje prigradskih vozova duž Krimskog mosta odvijaće se po redu vožnje.
20:09 09.10.2022
Ukrajinci su digli u vazduh skoro sve granične mostove i minirali puteve, izjavio je predsednik Državnog graničnog komiteta Belorusije Anatolij Lapo.
„Čak na putevima postavljaju protivtenkovske mine u tri reda“, rekao je Lapo.
On je dodao da sa ukrajinske strane na granicu ne dolaze graničari, već teritorijalna odbrana.
„Pod pritiskom smo, oni gađaju naše graničare, ponekad pucaju u vazduh, vrše se stalna izviđanja iz vazduha“, dodao je on.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je početkom oktobra izjavio da Ukrajina stvara provokacije na granici sa Belorusijom i da je na granicu dovukla grupu od 15 hiljada vojnika. On je naglasio da beloruski vojnici ne učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini, kao i da je zadatak Minska da ne dozvoli napade na svoju teritoriju, konkretno, sa strane Poljske, Litvanije i Letonije.
19:51 09.10.2022
Krimski most oštećen u eksploziji - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
RUSIJA
Putin: Teroristički napad na Krimski most organizovale ukrajinske specijalne službe
18:39 09.10.2022
Selo Logačevka u Belgorodskoj oblasti koje su granatirale ukrajinske snage - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
FSB: Ukrajinske snage od početka oktobra povećale napade na Brjansku, Kursku i Belgorodsku oblast
17:21 09.10.2022
Ruske trupe izvele su artiljerijski napad na koncentrisanje ukrajinske tehnike i ljudstva u oblasti grada Kremena koji je pod kontrolom Luganske Narodne Republike.
Grupa ruskih snaga „O“ otkrila je kretanje trupa Oružanih snaga Ukrajine i izvela napad na ukrajinske trupe iz višecevnih bacača raketa „Grad“. U napadu je oštećeno nekoliko vozila, a među Ukrajincima ima poginulih i ranjenih.
„Oni (trupe Kijeva) pokušavaju da koncentrišu snage za napad na Kremenu. Rade u malim grupama, ispituju odbranu. Mi danonoćno posmatramo, čekajući napad. Kada otkrijemo njihovo grupisanje tražimo artiljerijsku podršku. Poslednjih dana uspeli smo da osujetimo nekoliko njihovih pokušaja napada“, rekao je za Sputnjik ruski obaveštajac.
16:05 09.10.2022
Na Krimskom mostu puštene su u saobraćaj dve trake. Na drumskom delu popravljeno je osvetljenje, postavljena nova signalizacija i ograde.
15:53 09.10.2022
Drugi putnički trajekt počeo je da radi u Kerčkom moreuzu, a počeće da prima putnike u luci Kerč u najskorije vreme. Njegovo odredište biće luka Kavkaz u Krasnodarskom kraju, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja Rusije.
Mapa Krimski most - Sputnik Srbija
14:38 09.10.2022
Energodar i njegova predgrađa su od subote bez struje nakon granatiranja, u gradu nema vode i interneta, a ukrajinska vojska namerno ne dozvoljava da se remontuje infrastruktura, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
14:05 09.10.2022
Ruska avijacija Su-57 - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinske snage u pravcu Nikolajeva i Krivog Roga izgubile više od 30 odsto ljudstva
13:39 09.10.2022
Četvoro žitelja Energodara je ranjeno u ukrajinskom granatiranju Parka pobede i plaže u tom gradu, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
13:20 09.10.2022
Nemačka sprema novi paket pomoći Ukrajini od 11 miliona evra
Vlada Nemačke priprema novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 11 miliona evra, koji će obuhvatati isporuke kaputa, šatora i druge zimske opreme za ukrajinsku vojsku, prenosi nemački list „Špigl“.
„Nakon molbe ukrajinskog rukovodstva Berlin želi da što je moguće pre isporuči opremu za zimu koja se približava, u ukupnoj vrednosti od 11 miliona evra. Paket podrške obuhvata 100.000 kompleta termo-veša i druge zimske odeće, 100 termičkih šatora, stotine mobilnih električnih generatora i prehrambene pakete“, navodi list.
13:15 09.10.2022
Rogov: Rizik od ukrajinskog juriša na Zaporošku nuklearku i dalje visok
Verovatnoća da će ukrajinske specijalne snage pokušati da izvedu juriš na Zaporošku nuklearnu elektranu i dalje je veoma visoka, izjavio je predstavnik adminstracija Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Tu je veliki rizik od juriša. On je postojao i dalje postoji. Ukrajinska vojska je izvodila vežbe, meni je poznato da ih je bilo najmanje tri u drugoj polovini septembra. Treba imati u vidu da je više od 450 ljudi potpuno obučeno, na desetine brzih čamaca je pripremljeno i na desetine brzih pontonskih mostova, koji sami prelaze vodene prepreke – sve to nije učinjeno zarad sportskih takmičenja na vodi“, rekao je Rogov.
On je dodao da ne opada intezitet ukrajinskih napada na Zaporošku nuklearku i podsetio da je u jednom od poslednjih napada oštećena trafo-stanica koja je spajala atomsku centralu s teritorijom koja je pod kontrolom Kijeva.
13:07 09.10.2022
Volodin: Rusija teži miru, pregovarali smo 30 godina
Rusija teži miru, mi smo vodili dijalog ne samo u proteklih osam godina, nego tri decenije, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.
„Uvek težimo miru. Vodili smo dijalog, ubeđivali, govorili ne samo tokom ovih osam godina, nego tokom trideset godina. I u situaciji koja je već postala bezizlazna donete su odluke. Nama drugi put jednostavno nije ostavljen. Obavili smo čitav dijalog koji je trajao godinama, prošli smo ceo taj put. Drugačije ne može“, rekao je Volodin za ruski Prvi kanal.
11:46 09.10.2022
Ministarstvo inostranih poslova Belorusije potvrdilo je da je nedavno ambasadoru Ukrajine u Minsku uručilo notu u kojoj tvrdi da Kijev planira da izvede napad na belorusku teritoriju.

„Mogu samo da potvrdim informaciju da je ambasador Ukrajine bio pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Belorusije i da mu je uručena odgovarajuća nota“, rekao je za Sputnjik portparol beloruskog spoljnopolitičkog resora Anatolij Glaz.

Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine je ranije saopštilo da je ambasador te zemlje u Minsku u subotu uveče pozvan na razgovor i da mu je uručena nota čiji sadržaj, kako je navela ukrajinska strana, nije istinit, uz ocenu da je reč o „insinuacijama beloruskog režima“ i „ruskoj provokaciji“.
10:33 09.10.2022
Još 13 brodova s više od 200.000 tona poljoprivrednih proizvoda isplovilo je iz ukrajinskih luka u nedelju, u okviru „prehrambenog sporazuma“, saopštilo je Ministarstvo infrastrukture Ukrajine.
10:27 09.10.2022
Ukrajinska vojska intezivno granatira Donjeck
Ukrajinska vojska granatira sve rejone Donjecka, dva projektila su pogodila školu, prenosi dopisnik Sputnjika.
Prema saopštenju gradonačelnika Donjecka, u granatiranju su oštećeni i objekti u Kujbiševskom, Kirovskom i Kijevskom rejonu.
Eksplozije odjekuju u raznim delovima grada. Na ulicama je prilično mnogo automobila, prodavnice rade, navodi dopisnik.
10:15 09.10.2022
Vojnici Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije likvidirali su u protekla 24 sata do 50 ukrajinskih vojnika i uništili nekoliko jedinica vojne tehnike, među kojima su jedan višecevni raketni bacač „Uragan“, tri oklopna vozila i tri drona, saopštila je Narodna milicija DNR.
10:11 09.10.2022
Situacija na liniji fronta u hersonskom pravcu ostaje nepromenjena, napredovanje ukrajinskih snaga je zaustavljeno, saopštio je predstavnik administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.
Ukrajinska vojska je početkom oktobra pokušala da izvede kontraofanzivu u severnom delu Hersonske oblasti, zauzevši naselja u „sivoj zoni“. Prema podacima regionalnih vlasti, napredovanje ukrajinskih snaga je zaustavljeno.
09:36 09.10.2022
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala