Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Princ Filip: Kralj Aleksandar – prva žrtva fašizma u Evropi

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar I Karađorđević (Državni Arhiv Srbije)
Aleksandar I Karađorđević (Državni Arhiv Srbije) - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
Pratite nas
Na Oplencu je državnom ceremonijom obeleženo 88 godina od ubistva kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, u atentatu 1934. godine u Marselju. Princ Filip Karađorđević je poručio da je kralj Aleksandar Prvi jedan od najvećih vladara kojeg smo imali i istakao da očekuje da će Beograd dobiti spomenik dostojan viteškog kralja.
Državnu ceremoniju na Oplencu predvodio je državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Sreten Selaković, a vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, opštine Topola, Zadužbine kralja Petra Prvog, kao i predstavnici brojnih Udruženja građana, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Ceremoniji su prethodili liturgija i parastos u porodičnom mauzoleju Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, kojem su prisustvovali princ Filip i princeza Danica, knez Mihailo i kneginja Ljubica sa kćerkama kneginjama Natalijom i Isidorom, i brojni poštovaoci dela kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

„Očekujem da će Beograd dobiti spomenik“

Princ Filip Karađorđević je rekao da je kralj Aleksandar Prvi stradao kao prva žrtva fašizma u Evropi.
„Došlo je vreme kada narod može da razobliči neistine onih koji su pisali posleratnu istoriju želeći da umanje delo i degradiraju lik mog pradede kralja Aleksandra Prvog. Očekujem da će naše vlasti imati sluha i razumevanja i da će Beograd dobiti spomenik dostojan viteškog kralja“, rekao je princ Filip.
Podsetio je da se u centru Pariza nalazi spomenik posvećen kralju Petru Prvom i kralju Aleksandru, i dodao da ne postoji razlog da naša prestonica ne dobije takav spomenik.
Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, glavnokomandujući srpske vojske u Prvom svetskom ratu, ubijen je u Marselju 9. oktobra 1934. godine, a njegov sarkofag nalazi se u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli.
„Pucnji u Marseju“ - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
KULTURA
„Pucnji u Marseju“: Pravi motivi ubistva kralja Aleksandra i početka Drugog svetskog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala