- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Vođen jezuitskom logikom, Borelj prisiljava nezavisnu BiH da pristupi antiruskom taboru

© Sputnik / Evgeny BiyatovRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2022
Pratite nas
Izjava visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja posle izbora u Bosni i Hercegovini još jednom potvrđuje ohol odnos Brisela prema suverenim državama, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova..
Sledeći potpuno jezuitsku logiku, Borelj na bazi izborne volje birača poziva na odgovornost vlasti BiH za realizaciju evropske perspektive, obećavajući zemlji ekonomski procvat, a pri tome faktički prisiljava nezavisnu državu da pristupi antiruskom taboru, navela je Zaharova.
„Ponovo vidimo kako EU grubo krši principe Povelje UN i Završnog helsinškog akta OEBS iz 1975. Godine o suverenoj ravnopravnosti država, poštovanju prava neodvojivih od suvereniteta. Kandidatima za EU se nameću odluke i pristupi koji nisu uvek u skladu sa nacionalnim interesima“, navela je portparolka.
I sve to imajući u vidu da proces približavanja tih država EU ne donosi očekivanu stabilnost i ekonomski rast, istakla je ona i dodala da višedecenijska dominacija EU u ekonomskoj sferi u BiH nije prečila industrijski pad, zatvaranje velikih preduzeća sposobnih da budu konkurencija biznisu u EU, pad standarda građana, odliv radne snage u zemlje EU.
„Evrointegracije nisu bile i ne mogu biti univerzalni lek za sve probleme“, rekla je Zaharova.
Kako je navela, Borelj cinično govori o „nepoverenju“ stanovništva prema institucijama BiH iako je upravo Zapad izazvao nesuglasice u zemlji.
Dovoljno je setiti se bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka koji je bez konsultacija sa članovima odbora Saveta za implementaciju mira uveo krivičnu odgovornost za negiranje „genocida“, kao i pokušaja da se na njegovu funkciju postavi novi predstavnik, bez saglasnosti SB UN, dodaje se u saopštenju ruskog Ministarstva.
„Sve to je dovelo do eskalacije unutarpolitičke situacije u zemlji bez presedana u posleratnom periodu i do paralize rada državnih institucija“, istakla je Zaharova.
Umesto mentorskih poziva vlastima BiH i pokušaja da očuvaju u zemlji rukovođenje spolja, EU treba da se seti da je neophodno pokazati poštovanje prema suverenitetu balkanskih država i njihovom pravu da vode samostalnu unutrašnju i spoljnu politiku.
Podsetimo, Borelj je izjavio da EU pozdravlja održavanje opštih izbora u BiH.
„Građani BiH su iskoristili svoje demokratsko pravo da glasaju za vlast i oni će sada imati odgovornost da ispune njihovu težnju koja uključuje integraciju u EU, ekonomski prosperitet, kao i suočavanje sa negativnim globalnim uticajem ruskog agresora u vezi sa ratom u Ukrajini“, navodi se u saopštenju Borelja posle izbora u BiH .
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala