- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington dao zeleno svetlo: Aktivnost NATO-a u Crnom moru ugrožava bezbednost Krima

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaSituacija na granici Krima i Ukrajine
Situacija na granici Krima i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2022
Pratite nas
U crnomorskom regionu već izvesno vreme izuzetno je aktivna NATO avijacija što ugrožava bezbednost Krima, ocenjuju za Sputnjik vojni eksperti, ističući da će Rusija učiniti sve da zaštiti svoju teritoriju: biće aktivirane rezerve za rad sistema protivvazdušne odbrane i pojačano prisustvo protivterorističkih jedinica.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev upozorio je da aktivnost zemalja NATO-a u Crnomorskom regionu ozbiljno ugrožava bezbednost Krima.
„Ozbiljan izvor opasnosti predstavlja aktivnost zemalja NATO-a u crnomorskom regionu“, izjavio je Patrušev u Sevastopolju, tokom savetovanja o bezbednosti Krima.

Veliko prisustvo NATO avijacije

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni istoričar Jurij Knutov, u crnomorskom regionu izuzetno je prisutna NATO avijacija koja se bavi pre svega izviđanjem regiona.
„Turska je praktično u skladu sa Konvencijom iz Montrea blokirala prolaz i ruskih, i NATO brodova u crnomorski basen. Rusiji to ne smeta jer se većina naše flote nalazi u Sevastopolju. Brodovi NATO-a trenutno ne ulaze u crnomorski basen, ali je zato aktivna NATO avijacija: od bespilotnih letelica, do izviđačkih i borbenih aviona“, objašnjava stručnjak, dodajući da je većina protivničkih aviona zadužena za izviđanje teritorije crnomorskog basena.
Sa ovom ocenom slaže se i ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov. Prema njegovim rečima, aktivnost NATO avijacije u crnomorskom regionu potvrđuje prisustvo sistema za izviđanje koji uopšte ne napuštaju vazdušni prostor u blizini Krima.
„Osim Velike Britanije i Sjedinjenih Država, u crnomorskom regionu veoma je aktivna Nemačka, kao i Rumunija koja obezbeđuje svoje aerodrome za sisteme izviđanja. Sve informacije koje, recimo,Vašington i London prikupe o aktivnostima ruskih trupa, uključujući i koordinate vojnih objekata, sve to prosleđuju ukrajinskoj državi“, objašnjava sagovornik Sputnjika, dodajući da se pod vojnim objektima ne podrazumeva samo kopneni objekat, nego i baza ruske Crnomorske flote.

„Vašington dao zeleno svetlo“

Prisustvo avijacije NATO, opasnost od napada terorističkih organizacija, kao i novi američki paket vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 625 miliona dolara, koji sadrži četiri sistema „Hajmars“, 32 jedinice artiljerijskog oruđa i 200 oklopnih vozila, prema rečima Knutova, može da dovede do eskalacije sukoba u Crnomorskom regionu.
„Uz pomoću bespilotnih letelica i raketa „Hajmars“, napad na Krim je sasvim moguć. Amerikanci praktično izjavljuju da se ne protive granatiranju teritorije koja je ruska, a koju oni smatraju ukrajinskom. Odnosno, opasnost od upotrebe raketa i dronova značajno raste, a postoji i pretnja i od teroristička aktivnosti diverzantskih grupa“, konstatuje Knutov.
Stručnjak podseća da su Amerikanci pre oko godinu dana u Rumuniji obučavali Ukrajince za sletanje na teritoriju Krima i izvođenje terorističkih akcija protiv aerodroma, puteva, mostova, vojnih objekata..
„Sada će ova teroristička obuka koju su prošli ukrajinski specijalisti biti potrebna zbog činjenice da je Vašington dao zeleno svetlo za dejstva ukrajinskih jedinica protiv Krima“, objašnjava Knutov.

Rusija će zaštiti svoju teritoriju – Krim

Na pitanje kako će Rusija zaštiti Krim od mogućih napada terorističkih organizacija, NATO zemalja i oružanih snaga Ukrajine, Knutov kaže da će Rusija svim raspoloživim silama braniti svoju teritoriju.
„Mislim da će prvo biti aktivirane rezerve za rad sistema protivvazdušne odbrane. Što se tiče Krimskog mosta, ovde su takođe pojačane mere. Osim toga, potrebno je pojačati aktivnost protivterorističke jedinice“, naglašava naš sagovornik.
Patrušev je upozorio na to da na Krimu postoji visok nivo opasnosti od terorizma u svetlu ruske specijalne vojne operacije i naglasio da je potrebno pod hitno otkloniti propuste u bezbednosti.
„Zahvaljujući efikasnim dejstvima specijalnih službi organa bezbednosti sprečeno je 12 terorističkih zločina“, rekao je Patrušev, istakavši da su sprečena dejstva terorističkih organizacija kao što su „Desni sektor“, „Hizb el Tahrir el Islami" i "Islamska država" (zabranjene u Rusiji), koje su pripremale terorističke napade na Krimu.
On je upozorio da na nizu potencijalno opasnih objekata nema fizičke zaštite i tehničkih sredstava bezbednosti.
Patrušev je istakao da se povećao nivo opasnosti na saobraćajnim objektima na Krimu, kao i da je porasla verovatnoća od napada bespilotnim letelicama.
„Analiza situacije u sferi zaštite saobraćajne bezbednosti Krima i Sevastopolja svedoči o povećanoj opasnosti od zločinačkih dejstava na objektima saobraćajne infrastrukture i saobraćajnim sredstvima“, izjavio je on.
Prema njegovim rečima, na Krimu je znatno povećan broj zločina izvršenih uz korišćenje oružja, municije i eksplozivnih supstanci.
„Molim rukovodioce regiona da pod hitno otklone te nedostatke. Važnost takvog rada uslovljena je visokim nivoom diverziono-terorističkih opasnosti u svetlu sprovođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini“, naglasio je Patrušev.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala