- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Seul: Zemljotres u blizini nuklearnog poligona Severne Koreje

Seizmogram - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2022
Pratite nas
Zemljotres jačine 2,5 stepeni Rihterove skale potresao je oblast severoistočno od severnokorejskog nuklearnog poligona Pungje-ri, saopštila je južnokorejska meteorološka agencija.
Vest dolazi usred povećane zabrinutosti zbog mogućeg nuklearnog testa Pjongjanga, a potres je zabrinuo mnoge građane Južne Koreje koji su se uplašili da je podrhtavanje izazvano testiranjem razornog oružja, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.
„Bilo je to prirodno podrhtavanje tla“, navela je agencija u saopštenju.
Pretpostavlja se da je Severna Koreja završila pripreme za sedmu nuklearnu probu na poligonu Pungje-ri, koja bi bila prva od 2017.
Mogući termin testiranja mogao bi biti između 16. oktobra i 7. novembra, izjavili su južnokorejski zvaničnici prošle nedelje, pozivajući se izveštaj obaveštajnih službi.
Pjongjang je saopštio juče da njene raketne probe predstavljaju samoodbranu od direktnih američkih vojnih pretnji, kao i da nisu ugrozile bezbednost susednih zemalja i regiona, javila je državna novinska agencija KCNA.
Severna Koreja je pre dva dana ispalila balističku raketu u pravcu istočne obale, saopštio je generalštab južnokorejske vojske.
Najnovije lansiranje usledilo je nakon zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD i povratka američkog nosača aviona u region.
To lansiranje je šesto za 12 dana, a prvo od utorka prošle sedmice, kada je Severna Koreja ispalila raketu srednjeg dometa iznad Japana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala