Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Predsednik o predlogu Nemačke i Francuske: Priština ne može u UN

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je suština zahteva da Srbija dozvoli da tzv. Kosovo uđe u sve međunarodne organizacije i UN, a dobila bi navodno brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist.
Naša pozicija postaje sve komplikovanija. Zapadne zemlje će pokušavati da, kako oni misle, „reše problem Kosova“ ulaskom tzv. Kosova u UN kako bi oduzeli taj argument Vladimiru Putinu i Rusiji, koji mogu da se koriste tim argumentom, rekao je predsednik Vučić u obraćanju naciji.
Predsednik je istakao da to konkretno znači da se menja arhitektura razgovora. Vučić je rekao da je predlog Nemačke i Francuske predlog o kom moramo da razgovaramo i razmišljamo.
„Ne možete da bacite predlog koji dolazi od dve najmoćnije zemlje, ali nisam siguran da možemo da ga prihvatimo“, rekao je Vučić.
Predsednik je rekao da je najveća greška bila dopustiti EU da bude mesto odlučivanja o Kosovu i Metohiji, a ZSO sada ne može biti postavljena na mesto dnevnog reda.
Vučić kaže da je rekao da je za Srbiju, ne samo zbog Ustava, neprihvatljivo da tzv. Kosovo bude članica UN i to će nositi svoje posledice.
„Oko 2. novembra očekujte da se donese odluka o prijemu Kosova u Savet Evrope. Znajte da unapred znamo šta su isplanirali“, kaže predsednik Srbije.
On je podsetio da Albanci žele da Srbi formiraju ZSO kao NVO, ali niko ih ne opominje zbog toga.
U drugom nivou, problemi na Kosovu i Metohiji su takvi da gotovo svakodnevno imamo provokacije Albanaca upadom njihovih policijskih snaga na sever pokrajine, podseća predsednik.
„Nama kao državi ne ostaje ništa drugo nego da se pozivamo na međunarodno javno pravo. Svi ostali se drže MJP kad im to odgovara“, kazao je Vučić.
On je istakao da je pozicija srpskog naroda na KiM takva da ne mora ništa da govori, ali će Srbija nastaviti da pomaže svom narodu.
„Mi u ovom trenutku imamo 8 nota o povlačenju priznanja tzv. Kosova i nastavićemo da radimo svoj posao“, kazao je Vučić i dodao da možemo očekivati posledice zbog toga.

O preregistraciji tablica na KiM: Ništa ne očekujem

Predsednik je, povodom izjave šefa Kancelarije EU u Prištini Tomaša Sunioga da bi trebalo produžiti rok za preregistraciju automobila sa srpskih na RKS tablice, rekao da se nada da će Priština to uraditi, ali i da ništa ne očekuje povodom toga.
Suniog je istakao da misli da je pogrešna odluka vlade privremenih prištinskih institucija da srpske tablice treba da se promene u RKS u roku od dva meseca.
Na pitanje novinara da li je Pragu razgovarao sa Olafom Šolcem i Emanuelom Makronom o njihovom predlogu za KiM i šta su mu rekli, Vučić je rekao:
„Da, razgovarao sam sa Šolcem i Makronom o KiM i to je sve što mogu da vam kažem. Na sve ostalo sam već rekao u svom uvodnom izlaganju“, istakao je Vučić.

Preduzimao Kurti nešto ili ne, Srbima predstoji teško vreme

On je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao i da ne zna da li će do 1. novembra biti održani neki pregovori oko preregistracije tablica na Kosovu i Metohiji i dodao da preduzimao nešto Aljbin Kurti ili ne, Srbima u južnoj pokrajini predstoji teško vreme.
„Ne znam da li će biti pregovora i razgovora, vidim da im odlično ide ta preregistracija, Srbi kako su slušali milozvučni glas Aljbina Kurtija, njih devet se do sada prijavilo za promenu tablica, od 9.000 tablica. Svaki hiljaditi, toliko im je dobro išlo do sada“, primetio je predsednik, prenosi Tanjug.
Dodao je da to govori dovoljno o poverenju Srba u Aljbina Kurtija i njihove institucije.
„Da li će nešto da preduzme ili ne, ne znam, svakako preduzimali ili ne, Srbima predstoji teško vreme, kao i svima nama, jer šta god da se desi, njihovi partneri iz Kvinte biće uz njih, kako god“, ukazao je predsednik.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obraća javnosti. - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2022
SRBIJA
Ne menjamo politiku Srbije prema Rusiji - nastavljamo ovako dok šteta ne bude neizdrživa /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala