- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Partizan udario glavom u Berlinski zid

© Foto : ABA liga / Partizan NIS / Dragana StjepanovićTrener KK Partizan – Željko Obradović
Trener KK Partizan – Željko Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2022
Pratite nas
Partizan se posle devet godina vratio u Evroligu i nije se dobro proveo na gostovanju Albi. Crno-beli su na čelu sa Zoranom Savićem i Željkom Obradovićem imali dva leta da sastave ekipu po volji, budžet konkurentan evropskim ekipama, ali su već u prvoj utakmici na povratku u elitu udarili u Berlinski zid. I primili 100 poena.
Početak je sezone, ne treba donositi neke velike zaključke, jasno je i da Partizan na gostovanju Albi nije mogao da računa na povređene igrače poput Alekse Avramovića i Alena Smailagića, ali kroz pripremne mečeve, duel protiv Cibone u ABA ligi, te ovaj prvi u Evroligi, jasno je da je najveći problem crno-belih odbrana.
Alba je Partizanu ubacila 61 poen za poluvreme, ukupno 100. Previše da bi se pričalo o ozbiljnoj košarci.
Cibona, koja je ovog leta jedva našla način i sredstva da igra Jadransku ligu dala je Partizanu 81 poen, od toga čak 26 u prvoj četvrtini, u prvoj utakmici crno-belih na Jadranu. Partizan jeste ubacio fantastičnih 105 poena na tom meču, ali se i na tom primeru vidi da crno-beli ne igraju onu „vujiševićevsku košarku“ na primljen poen manje, nego obrnuto, na koš više.
A protiv evroligaških ekipa to može da se završi kao što je bilo u Berlinu. Nadaju se navijači crno-belih da to neće postati trend jer tek slede mečevi protiv najjačih evropskih ekipa kao što su Real Madrid, Barselona, Olimpijakos, Efes...
Pogledajmo i rezultate tokom priprema, mada njih uvek treba uzimati sa dozom opreza, jer Partizan u nekim utakmicama nije računao na sve igrače, tu su i povrede i izostanci. Ali, odbrana nije funkcionisala.
Sloga je crno-belima ubacila 83, Borac 94, Fuenlabrada 98, Huventud 92, Barselona 75, Manresa 96, Lokomotiva 70, Zenit 81, Uniks 83.
Još i sa Cibonom i Albom, trend je jasan. Partizan ne igra dovoljno dobro u odbrani. I to je njegov najveći problem.

Ko su Partizanovi plejmejkeri?

Željko Obradović i Zoran Savić su protekla dva leta imali budžet da skroje tim po meri.
Prvog leta na poziciju plejmejkera doveli su Jama Madara i Dalasa Mura. Jednog manje iskusnog igrača na poziciji jedan, a drugi je stigao iz Kine, nedovoljno poznat i afirmisan.
Kao rezultat svega, odnosno slabe igre spomenutog dvojca, Aleksa Avramović se pomerio na poziciju jedan, poziciju plejmejkera, pa je nosio sezonu na svojim plećima, uz pomoć Madara i Mura.
Ovog leta očekivalo se da će Partizan ispraviti taj, možemo reći i propust, ali od svega stigao je Dante Egzum. Koji može da igra na mestu plejmejkera, ali nije čistokrvni plejmejker. Kroz karijeru je igrao najviše na pozicijama dva i tri.
Epilog je taj da je Partizanovu igru u Berlinu organizovao Egzum, kao i Danilo Anđušić koji je čist bek šuter i nema izražene organizatorske sposobnosti. Nikada nije igrao na mestu jedinice.
Anđušić je meč završio sa dve asistencije i 14 poena, Egzum sa četiri i 22 data poena. Jasno je da je i Egzum više strelac, nego li igrač okrenut razigravanju igrača. To apsolutno važi i za Anđušića.
Madar je proveo na meču malo manje od dva minuta, njega muči povreda pa je i to uticalo da Anđušić bude drugi organizator igre. Videćemo koliko je mladi Izraelac napredovao tokom leta i da li može da se nosi sa evroligaškim nivoom.
Takođe, videćemo da li će Partizan dovoditi naknadno plejmejkera, a čak i da dođe danas, to je najteža pozicija za uigravanje i od nje zavisi cela ekipa. Potrebno je vreme da se novi organizator igre uigra, a vreme za uigravanje i sklapanje tima je prošlo.
Jedno je sigurno, neke promene su potrebne.
U Berlinu Partizan nije dobro izgledao.
Partizan Alba - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2022
SPORT
Partizan doživeo „hladan tuš“, a Obradović ima samo jednu zamerku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala