- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Patrijarh Pavle, Hristov simbol na Kosovu i Metohiji | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2022
Pratite nas
U današnjoj emisiji govorimo o herojima nežnog srca: Milunki Savić i novoj knjizi o njoj, kao i o izložbi portreta najomiljenijeg srpskog patrijarha.
Kako su nastajale fotografije najomiljenijeg srpskog patrijarha koje su se našle na izložbi u Centru za kulturu „Vlado Divljan“, da li odabrana 33 portreta simbolizuju Hristove godine, kao i broj godina koje je srpski patrijarh proveo kao episkop raško-prizrenski na Kosovu i Metohiji, za „Orbitu kulture“ otkriva autor izložbe „Portreti patrijarha Pavla“ Hadži Marko Vujičić.
Zbog čega je priču o Milunki Savić „Heroina nežnog srca“ dečiji žiri proglasio najboljom i dodelio joj nagradu „Dositejevo pero“, šta sadrži ova romansirana biografija objavljena u ediciji „Znamenite Srpkinje“ izdavačke kuće „Pčelica“ – objašnjava autorka nagrađene knjige „Milunka Savić – heroina nežnog srca“ Slavka Petković Grujičić.
Hoće li naučni skup „Dragiša Vasić: Vek crvenih magli“ nedavno održan u Gornjem Milanovcu uspeti da u korpusu srpske književnosti na bolji način pozicionira delo književnika čiji su talenat prepoznali i nagradili Jovan Skerlić i Isidora Sekulić, da li je dovoljno dugo Vasićeva književnost ispaštala zbog njegovog društveno-političkog i ideološkog angažmana, može li se govoriti o kontinuitetu nacionalne literature bez „Crvenih magli“ i „Utuljenih kandila“ – neka su od pitanja za Nedu Bjelanović iz Instituta za književnost, jednu od urednica naučnog skupa i Janu Aleksić, autorku referata posvećenog Vasićevoj knjizi „Karakter i mentalitet jednog pokolenja“.
Ko je ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost, da li je Ani Arno po kriterijumima same književnosti „pobedila“ favorite poput Mišela Uelbeka, Salmana Ruždija i Čarlsa Simića – pitanja su za goste „Orbite“ – Gojka Božovića, urednika u izdavačkoj kući „Arhipelag“ i Vladimira D. Jankovića, književnog prevodioca.
Na koji način i iz kog ugla jedan od naših najnagrađivanijih reditelj čita Čehovljevo remek delo, dramu „Galeb“ čijom će premijerom Narodno pozorište Sombor obeležiti 140. godina postojanja, zašto je „Galeb“ uz „Hamleta“ jedan od onih tekstova od kojih se zebe a koji istovremeno predstavlja vrhunac umetničkog izazova – sa Sputnjik otkriva pozorišni reditelj Milan Nešković.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala