Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurtijev zamenik: Beograd i Priština nikada nisu bili udaljeniji u procesu dijaloga

© Tanjug / Filip KrainčanićZastave Albanije i Kosova u Prištini
Zastave Albanije i Kosova u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2022
Pratite nas
Zamenik premijera privremenih institucija Kosova i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi kazao je da dijalog sada nije u boljoj poziciji od one u kojoj je bio 2011. godine, dodajući da postoji mnogo razloga zašto dijalog nije dao željene rezultate.
Bisljimi je istakao da Beograd i Priština nikada nisu bili udaljeniji u procesu dijaloga.
„Po meni, 2022. godine Kosovo i Srbija nisu ništa bliži nego 2011. Čak su sada mnogo udaljeniji nego kada je dijalog počeo. Srbija 2011. ne bi pokretala pitanja u vezi sa granicama. Srbija 2011. godine nije imala 48 policijskih baza duž granice sa Kosovom, danas ih ima, i udaljene su samo kilometar od granice sa Kosovom“, rekao je Bisljimi za prištinske medije, prenosi Kosovo onlajn.
On je naveo da su strane i Evropska unija više posvećene potpisivanju sporazuma, nego njegovoj primeni.
„Svi napori strana u EU bili su da se potpišu sporazumi i da se nakon toga hvale svojim uspesima, ali nakon toga nikog nije zanimalo šta se dešava na terenu“, dodao je Bisljimi.
Bisljimi je rekao da se Beograd „krije iza pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova“.
„Izgleda da Srbiji nije u interesu da se ozbiljnije bavi dijalogom, uglavnom se bavi energetskim pitanjem i usklađivanjem sa Rusijom. Za sada vidimo nedostatak volje na srpskoj strani da se konstruktivno angažuje za punu normalizaciju ili za rešavanje bilo kog od postojećih problema u vezi sa primenom prethodnih sporazuma”, rekao je Bisljimi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala