- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska ambasada u Danskoj: Razmatramo samostalnu istragu o događajima na gasovodima

© AP Photo / Danish Defence CommandMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u vodama Danske
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
Pratite nas
Ruska strana razmatra mogućnost sprovođenja samostalne istrage u vezi sa diverzijom na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“, saopštila je ambasada Rusije u Danskoj.
Kako su istakli u saopštenju, odsustvo želje danskih vlasti da uključe predstavnike Rusije u istragu koju sprovode dovodi u pitanje pouzdanost budućih rezultata.
„Ograničavanje kruga učesnika na države koje ili su već članice NATO ili su na putu ka članstvu, pretvara istragu u politički angažovanu. U tim uslovima ruska strana razmatra mogućnost sprovođenja samostalne istrage na licu mesta“, navodi se u saopštenju.
Ambasada je naglasila da je Rusija, kao vlasnik gasovoda, pretrpela najveću štetu
„Izvršena je smišljena diverzija protiv gasovoda koji su jedan od najvažnijih objekata energetske infrastrukture Rusije. Rusija je u datoj situaciji najpogođenija strana. Vlasnik tih gasovoda je ruska kompanija ‘Gasprom’. Njenom vlasništvu naneta je velika šteta“, navode u ambasadi i dodaju da je diverzija istovremeno i udarac za perspektivu eksploatacija gasovoda i isporuke ruskog gasa u Evropu.
U međunarodnom pravu nema pravila niti principa koji koče učešće predstavnika kompetentnih ruskih vlasti i „Gasproma“ u međunarodnoj istrazi, dodaju u ruskom diplomatskom predstavništvu.
Ruska strana ne isključuje mogućnost remonta gasovoda ali odluka može biti doneta tek nakon obilaska mesta eksplozije.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ prošle nedelje je saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
O tome ko je izvršio diverziju na ruskim gasovodima u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
RUSIJA
Moskva o švedskoj istrazi o eksplozijama na gasovodima: Nije to sabotaža, čemu takva delikatnost?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala