- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Neformalni samit lidera ZND: Putin pozvao da se pronađu rešenja za sukobe na postsovjetskom prostoru

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPutin na neformalnom sastanku lidera država-članica ZND
Putin na neformalnom sastanku lidera država-članica ZND - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se u Ukrajini odvijaju tragični događaji, ali izbijaju sukobi i između drugih zemalja-članica Zajednice nezavisnih država, što zahteva izradu mera za njihovo rešavanje.
„U našem krugu ćemo se dotaći bezbednosnih pitanja na prostoru Zajednice jer, pored Ukrajine, gde se zaista odvijaju tragični događaji, ponekad, nažalost, dolazi do sukoba između drugih bliskih država na postsovjetskom prostoru. To, naravno, zahteva izradu mera za njihovo rešavanje“, rekao je Putin na neformalnom samitu lidera zemalja ZND koji se održava u Sankt Peterburgu.
Prema njegovim rečima, odnosi između zemalja ZND razvijaju se u duhu istinskog strateškog partnerstva.
„Veoma mi je drago što u ovoj sali vidim lidere država koji su, sticajem ogromnog broja okolnosti, istorijskih razloga naši najbliži prijatelji, saveznici sa kojima nas povezuju odnosi istinskog strateškog partnerstva i sa kojima zajednički nastojimo da gradimo saradnju i duhu dobrosusedstva, obostrane koristi i uvažavanja međusobnih interesa“, rekao je Putin.
Neformalni samit ZND je prilika da se razmene mišljenja uoči predstojećeg godišnjeg sastanka Saveta lidera država ZND koji će se održati sledeće sedmice u Astani, rekao je Putin.
Na samitu ZND u Kazahstanu prioritetna pažnja će biti posvećena razvoju trgovinsko-investicionog partnerstva i održivosti ekonomija, naglasio je ruski lider.
Na neformalnom sastanku u Sankt Petebrurgu učestvuju, pored Putina, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, premijer Jermenije Nikol Pašinjan, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijejev, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala