- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Može li Zelenski na optuženičku klupu zbog podsticanja nuklearnog rata

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski predsednik Vladimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poziva NATO da nanese „preventivne udare“ na Rusiju jer shvata da njemu i njegovom režimu dolazi kraj. Zbog toga bivši komičar svojim izjavama želi da radi svog spasenja, isprovocira nuklearni rat u koji će biti uvučena kako Rusija, tako i zemlje NATO-a, upozorava za Sputnjik ruski politikolog Jurij Svetov.
Komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da NATO treba da nanese „preventivne“ udare na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“, poslanik Državne dume Oleg Morozov, kaže da je neophodno obratiti se međunarodnim organizacijama sa predlogom da se Zelenskom sudi za podsticanje nuklearnog rata.

Zelenski podstiče na nuklearni rat

Prema rečima Svetova, predsednik shvata da dolazi kraj i njemu i njegovom režimu. Zbog toga svojim izjavama da NATO treba da nanese „preventivne udare“ na Rusiju, želi da isprovocira nuklearni rat.
„Ukrajinski predsednik shvata da je u ovoj situaciji gubitnik i u propast želi da povuče sve zemlje. On nema nuklearno oružje, a poziva druge zemlje da nanesu udare na Rusiju. Zelenski je, znači, spreman da žrtvuje živote ljudi radi svog spasenja“, smatra Svetov.
Prema njegovim rečima, da 1994.godine na Budimpeštanskom memorandumu nije potpisan sporazum o nuklearnom razoružanju, na kom su, inače, Amerikanci zahtevali da Ukrajina nema nuklearno oružje, ukrajinski lideri poput Zelenskog sada bi ga uveliko upotrebili.

Zapad ne reaguje

Marija Jarmuš, ruski advokat i stručnjak za međunarodno pravo, smatra da će predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski proći nekažnjeno, bez obzira na njegovo javno pozivanje NATO-a da nanese udare na Rusiju.
„Zapad nikako neće reagovati na izjave Vladimira Zelenskog. Ukrajinski predsednik je u veoma nestabilnom stanju i to potvrđuju njegove nedavne izjave. Štaviše, kada je zahtevao od NATO-a da primeni „preventivne mere“, nije isključena mogućnost da su rukovodioci Sjedinjenih Država i Zapadne Evrope verovatno imali razgovor, posle kog je rečeno da se ove „preventivne mere“ nisu odnosile na vojnu pretnju ruskoj državi, nego na sankcije“, objašnjava Jarmuševa.
Jarmuševa dodaje da međunarodne organizacije neće niti reagovati, niti preduzeti bilo kakve korake protiv Zelenskog.
„Ukrajinski predsednik se nalazi pod potpunom kontrolom kolektivnog Zapada, i Sjedinjenih Američkih Država i Evrope“, naglašava sagovornica Sputnjika.
Prema mišljenju Morozova, Zelenski svojom izjavom poziva na rat između Rusije i NATO-a.
Adalbi Šagošev, predstavnik ruske Državne dume, pozvao je da se u okviru sastanka Saveta bezbednosti UN porazgovara o izjavi ukrajinskog presednika, kao i da zemlje sa nuklearnim potencijalom procene ovu provokaciju.
Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da NATO treba da nanese „preventivne udare“ na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“. Prema rečima portparola Zelenskog Sergeja Nikiforova, ukrajinski predsednik nije mislio na upotrebu oružja za masovo uništenje, nego na uvođenje sankcija Rusiji.
Na poziv Zelenskog reagovao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je izjavio da ove izjave nisu ništa drugo nego poziv na svetski rat, a odgovornost treba da snose Sjedinjene Američke Države koje njime de fakto rukovode.
Sa svoje strane, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Zapad podstiče nuklearni rat.
„Zapad podstiče nuklearni rat. Svaki čovek na planeti mora da shvati da se napumpani oružjem marionetski i neuravnoteženi lik Zelenskog pretvorio u čudovište čije ruke mogu da unište planetu“, napisala je Zaharova na svom Telegramu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem septembra u obraćanju građanima rekao da je Zapad prešao svaku granicu u svojoj antiruskoj politici, kao i u stalnim pretnjama Rusiji. Prema njegovim rečima, Zapad koristi nuklearnu ucenu, upotrebu oružja za masovno uništenje protiv Rusije. Ruski lider je podsetio Zapad da je Rusija po nizu komponenti superiorna u odnosu na stranu vojnu tehniku i upozorio one koji pokušavaju da je ucene nuklearnim oružjem da bi ruža vetrova mogla da se okrene u njihovom pravcu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala