Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Trilaterala o migrantima u Beogradu: Odbrambenu liniju pomeriti ka jugu i učvrstiti granice

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistarski sastanak Srbije, Austrije i Mađarsle o migracijama
Ministarski sastanak Srbije, Austrije i Mađarsle o migracijama - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas u Beogradu, nakon trilateralnog ministarskog sastanka Srbije, Austrije i Mađarske o efikasnom upravljanju migracija, da su tri zemlje veoma zabrinute zbog pritiska migranata na granicama, jer su brojevi ekplodirali i da se mogu porediti čak sa početkom migrantske krize 2015. godine.
Istakao je da Srbija neće biti parking za migrante.
Vulin je rekao, na zajedničkoj konferenciji u Palati Srbija, da su lideri tri zemlje prepoznali probleme sa kojim se suočavamo i postavili konkretne zadatke koje treba sprovesti.
Srbija, Mađarska i Austrija dele zajdnički problem zbog migrantske krize i velikog pritiska na granicama, istakao je Vulin.
Kaže da to više nije humanitarna kriza već da su to sada kriminalne bande koje zloupotrebljavaju težak položaj ljudi i krše sve međunarodne propise.
"Moramo poštovati naše zakone da bi zaštitili ne samo naš prostor već i način života naših građana", poručio je Vulin.
Kaže da se zato mora delovati zajedno i u skladu sa domaćim zakonima.

Sijarto: Zajednički ćemo braniti granicu Srbijei Severne Makedonije

Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je da su se Mađarska, Austrija i Srbija dogovorile da ujedine snage i još više učvrste granice između Srbije i Severne Makedonije, kako u pogledu ljudstva, tako i opreme.
Po završetku trilateralnog sastanka Austrije, Mađarske i Srbije o migracijama, Sijarto je istakao da te tri zemlje ne brane samo sopstvene granice već i EU.
"Naš zajednički interes je da se ta odbrambena linija pomeri ka jugu i zato smo se sporazumeli da ujedimo naše snage i obezbedimo još bolje i ozbiljnije učvrstimo granice između Srbije i Severne Makedonije, kako u pogledu ljudstva, tako i opreme", poručio je Sijarto.
On je naglasio da je Mađarska spremna da učestvuje u tim zajedničim naporima u odbrani južne granice Srbije, bilo što se tiče ljudstva, bilo tehnike i opreme, u cilju da se obezbedi što bolja zaštita granice Srbije i Severne Makedonije.
"Austrijanci pomažu nama i Srbiji, mi pomažemo Srbiji", rekao je Sijarto i dodao da je do sada bilo samo nekoliko desetina graničara koji su učestvovali u toj saradnji, dok se danas vidi da ta saradnja mora da poprimi sasvim drugu dimenziju.
"Moramo zajednički da formiramo snagu koja će biti spremna i sposobna da odbrani od ilegalnih migranata srpsko-severnomakedonsku granicu", poručio je mađarski šef diplomatije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala