- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Sankcije ne idu u prilog Zapadu“: Iran planira da sklopi sporazume s Rusijom u energetskoj sferi

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaNaftna paltforma
Naftna paltforma - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Iran očekuje da će u roku od pola godine sklopiti s Rusijom nekoliko sporazuma u sferi nafte i gasa, rekao je Sputnjiku zamenik ministra nafte Irana Ahmad Asadzade.

„Tokom poslednjih razgovora Rusije i Irana postignut je dobar napredak u vezi s realizacijom memoranduma s 'Gaspromom'. Nadam se da ćemo u narednih šest meseci uspeti da sklopimo nekoliko sporazuma“, rekao je Asadzade.

Komentarišući situaciju na energetskom tržištu i sednicu OPEK+, Asadzade je istakao da se nada da će „trenutni uslovi dovesti do većeg jedinstva Irana i Rusije kada je reč o razvoju bilateralnih projekata u naftnoj, gasnoj i petrohemijskoj industriji“.

„Svetu su sada potrebni nafta i gas. Bilo bi dobro da se pažljivo pozabavimo tom temom, da zauzmemo transparentan stav. Sankcije protiv Irana i Moskve ne idu u prilog Zapadu koji će sam stradati od svega toga. Danas u Evropi vlada gasna kriza, postoje problemi. Isto važi i za naftu“, kazao je iranski predstavnik.

Iranska strana je sredinom jula saopštila da su „Gasprom“ i iranska Nacionalna naftna kompanija sklopili sporazum, procenjen na 40 milijardi dolara, koji podrazumeva razvoj nalazišta Kiš, Severni Pars i drugih.
OPEK+ se dogovorio da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno od novembra.
Radnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
RUSIJA
Može li Iran da kompenzuje svetski deficit energenata izazvan krizom u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala