- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici: Tihom okeanu su dani odbrojani, nastaće novi superkontinent

© NASA . Mark GarciaPun Mesec iznad Tihog okeana
Pun Mesec iznad Tihog okeana - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Naučnici predviđaju da će u sledećih 300 miliona godina Tihi okean nestati, a da će se na Zemlji formirati novi veliki superkontinent, u ciklusu koji se ponavlja svakih 600 miliona godina.
Nova simulacija „superkompjutera“ pokazuje da su dani Tihog okeana – odbrojani.
Simulacija je zasnovana na konstantnom pomeranjuZemljinih tektonskih ploča. Ipak, ovaj okean (najstariji na Zemlji) ima još 300 miliona godina do nestanka.
Naučnici sa Univerziteta Kartin u Australiji smatraju da će Tihi okean verovatno biti „progutan“ pre nego što proslavi milijarditi rođendan. Pre nestanka okean više neće ličiti na ogromno plavetnilo kakvo je on danas. Svake godine taj okean se smanji za nekoliko centimetara – što se događa otkad je i sam bio superokean koji je okruživao poslednji superkontinent – Pangeu.
Naučnici objašnjavaju da svake godine nekoliko centimetara pacifičke ploče sklizne ispod evroazijske i indoaustralijske ploče, smanjujući udaljenost između Severne Amerike, Azije i Australije.
Ne slažu se svi naučnici o tome kako će sledeći superkontinent da izgleda ili kako će da se formira, ali u mnogim simulacijama je Tihi okean osuđen na propast.
Dok neke studije sugerišu da bi se Atlantski okean, koji se sada širi, mogao početi da smanjuje u budućnosti, stvarajući tako superkontinent okružen Tihim okeanom, istraživači sa Univerziteta Kartin ne slažu se s tim. Umesto formiranja drugog kontinenta nalik „Pangei“, oni tvrde da svet ide prema superkontinentu nazvanom Amazija, u kojem se Severna Amerika sudara sa Azijom, preneo je N1.
Australija je izostavljena iz ovog naziva, ali u 4D geodinamičkim modelima čini se da i Australija igra važnu ulogu u zatvaranju ostataka Tihog okeana, prenose naučni portali.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala