- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Norveška jača vojno prisustvo na arhipelagu Špicbergen gde je i rusko naselje

© Sputnik / Vladimir ČistяkovSvalbard, Norveška
Svalbard, Norveška - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Moskva registruje stalne pokušaje Norveške da ojača svoje vojno prisustvo na arhipelagu Špicbergen.
„Posebno smo obratili pažnju na to što je u luku Longjerbijen uplovila fregata pomorskih snaga Norveške ‘Tur Hejerdal’ 21. septembra. Kao i pre, poseta tog najvećeg ratnog broda norveške flote predstavlja se kao ‘demonstracija suvereniteta’ Norveške nad arhipelagom. Ne možemo da ne primetimo i aktiviranje norveške Obalske straže koja je deo norveških oružanih snaga u oblasti oko Špicbergena, uključujući akvatoriju ruskog naselja Barencburg“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.
Kako je dodala, poslednji takav slučaj dogodio se 30. septembra kada je patrolni čamac Obalske straže izviđao u vodama Barencburga bez obaveštavanja o rokovima, što se kosi sa praksom poslednjih godina kada je ruska strana obaveštavana na vreme o takvim posetama“, rekla je portparolka i podsetila Oslo na principe i ciljeve Pariskog dogovora iz 1920. godine u vezi sa arhipelagom.
Podsetimo, Svalbard, ili Špicberška ostrva (po najvećem ostrvu), veliki arhipelag u Severnom ledenom okeanu, deo je Norveške, ali privrednu delatnost ima pravo da vrši i Rusija.
Ruska vojna baza Arktički trougao na ostrvu Aleksandrina zemlja arhipelaga Zemlja Franca Jozefa - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2021
„Arktički trolist“: Rusija spremila odgovor na jačanje NATO-a na Arktiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala