- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Minsk: Opozicija pokušava da ubaci grupu na teritoriju zemlje; Zapad bi da vrbuje uticajne Beloruse

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProlaznik na ulici u Minsku
Prolaznik na ulici u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Predsednik Komiteta državne bezbednosti Belorusije Ivan Tertelj rekao je da beloruska opozicija, koja je napustila zemlju, razmatra opciju da se na teritoriju republike prebaci grupa od 130 ljudi s ciljem zauzimanja oblasnog centra i stvaranja platforme za dalje napredovanje ka Minsku.
„Glavni posao odbeglih vojnih lica je obuka za borbena dejstva. Sada je glavna opcija probijanje grupe od oko 130 ljudi, zauzimanje oblasnog centra i stvaranje platforme za prebacivanje glavnog kontingenta za napredovanje ka Minsku“, navodi njegove reči „Minska pravda“ na svom Telegram kanalu.
Tertelj je još rekao da je opoziciji potrebna panika u društvu, a njen glavni cilj je organizacija niza terorističkih napada.
Takođe je upozorio da postoji opasnost od intervencije, jer je opozicija koja je otišla na Zapad došla do zaključka da se vlast u zemlji može smeniti samo oružanim putem.

„Operativna situacija je stabilna, ali postoje ozbiljni rizici u vezi sa intervencijom susednih država. Zbog čega? Izdajnici domovine su došli do zaključka da se vlast u Belorusiji može svrgnuti samo oružanim putem“, prenela je agencija Belta.

On je dodao da je u opoziciju koja otišla u inostranstvo uložen veliki novac iako na Zapadu žele to da sakriju.

Zapad bi da vrbuje uticajne Beloruse

Pored toga, dodao je on, u toku su pokušaji Zapada da protiv zvaničnog Minska vrbuju ljude koji mogu da imaju uticaj na društvo i to tako što se vrši pritisak na one čija deca žive u Evropi i SAD.
Objavljen je i video na kojem Tertelj navodi primer kako Belorusima na odgovornoj dužnosti, čije dete studira u jednog evropskoj državi, u telefonskom razgovoru kažu da detetu preti ozbiljna kazna jer je uhvaćen dok puši marihuanu, i predlaže im se susret tim povodom.
Podsetimo, odnosi Belorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali posle predsedničkih izbora u zemlji, održanih u avgustu 2020. godine, na kojima je Aleksandar Lukašenko pobedio šesti put. U zemlji su nakon toga počeli neodobreni masovni protesti opozicije koje su, između ostalog, sprečavali pripadnici policije uz pomoć specijalne tehnike i sredstava.
Beloruske vlasti su više puta izjavljivale da se protesti u zemlji koordiniraju iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u zemlji i isticao da nemire režiraju SAD, a Evropljani ih prate. Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i niz drugih zemalja postepeno su uvodile sankcije beloruskim zvaničnicima, ali i preduzećima, optužujući Minsk za nepravilnosti na izborima i kršenje ljudskih prava.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
SVET
Lukašenko: Da je 2020. na vlast došla opozicija, Belorusija ne bi postojala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala