- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU usvojila osmi paket antiruskih sankcija; Sankcije i za filozofa Dugina i organizatore referenduma

© Sputnik / Alekseй VitvickiйEU zastava
EU zastava - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Evropska unija usvojila je osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje ekonomske mere i personalna ograničenja protiv 30 fizičkih i 7 pravnih lica, saopšteno je na sajtu EU.
„EU usvaja novi paket sankcija protiv Rusije u vezi sa nezakonitom aneksijom DNR, LNR, Zaporoške i Luganske oblasti Ukrajine“, navodi se u saopštenju na sajtu EU.

Zabranjuje se transport nafte iz Rusije trećim zemljama morskim putem po ceni iznad utvrđenog ograničenja od decembra, a naftnih derivata – od februara 2023. godine. Brisel će uspostaviti zakonodavni okvir za određivanje gornje granice cene ruske nafte.

EU u novom paketu sankcija zabranjuje uvoz ruske robe u vrednosti od sedam milijardi evra.
Zabranjuje se izvoz uglja, elektronskih komponenti za oružje, tehničkih delova za avijaciju i izvoz hemikalija u Rusiju.
EU zabranjuje građanima zemalja članica EU da zauzimaju rukovodeće funkcije u određenim ruskim državnim preduzećima.
Novi paket ograničenja takođe predviđa kažnjavanje onih koji učestvuju u šemama zaobilaženja sankcija EU.
Evropska unija zabranjuje sve operacije sa Ruskim pomorskim registrom.
Zabrana uključuje pružanje arhitektonskih i inženjerskih, kao i IT-konsultantskih i pravnih usluga Rusiji.
Takođe, Rusima se zabranjuje da imaju kripto aktive u zemljama EU.

Sankcije i protiv filozofa Dugina i CIK Rusije

Na listi personalnih ograničenja našao se filozof Aleksandar Dugin uz objašnjenje da je aktivno podržavao proruski separatistički pokret“ u istočnoj Ukrajini.
Pored njega, u sankcioni spisak uključeni su Centralna izborna komisija Rusije i njen predsednik Ela Pamfilova, premijer DNR Vitalij Hocenko i predsednik Vlade Hersonske oblasti Sergej Jelisejev.
Sankcije se odnose i na predsednika koncerna „Kalašnjikov“ Alana Lušnjikova, kao i na korporaciju „Irkut“, kompaniju AD „Gosznak“.
Pod najnovijim sankcijama su i muzičari Julija Čičerina, Nikolaj Rastorgujev i Oleg Gasmanov.

Na udaru sankcija i organizatori referenduma

U okviru osmog paketa sankcija protiv Rusije uvedena su ograničenja koja se odnose i na Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, Hersonsku i Zaporošku oblast.
Holandska Vlada saopštila je da su novim paketom sankcija EU obuhvaćeni predstavnici odbrambenog sektora Rusije, kao i organizatori referenduma u regionima, koji su ušli u sastav Rusije.
„U novi sankcioni spisak EU uključena su nova fizička i pravna lica. Među njima su predstavnici ruskog odbrambenog sektora i lica koja su se bavila organizovanjem lažnih referenduma“, navodi se u saopštenju holandske Vlade.
Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su 23-27. septembra. Prema konačnim rezultatima, u DNR je za ulazak u sastav Rusije glasalo 99,23 odsto glasača, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87.05 odsto, dok u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.
Ruski predsednik Vladimir Putin juče je potpisao federalne zakone kojima se ratifikuje pridruživanje ovih regiona Rusiji.
Juče je saopšteno da su stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije usaglasili novi paket sankcija protiv Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala