- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dodeljena Nobelova nagrada za književnost

© AFP 2023 / JULIE SEBADELHAAni Erno
Ani Erno - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Francuskinja Ani Erno dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2022. godinu „za hrabrost i kliničku oštrinu kojom otkriva korene otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sećanja, saopštila je danas Švedska akademija“.
Ani Erno (82) se smatra jednim od najboljih savremenih francuskih pisaca, a njen opus u najvećoj meri je autobiografskog karaktera. Njoj je dodeljena i nagrada u iznosu od 10 miliona švedskih kruna.
Ani Erno je bila gost Beograda 1997. godine.
Kako je izjavila ranije, pisanje je politički čin koji nam otvara oči za društvenu nejednakost. U tu svrhu koristi jezik kao, kako ga ona naziva, „nož“ da pocepa veo mašte.
Rođena je 1940. u gradiću Ivto u Normandiji, gde su njeni roditelji imali prodavnicu i kafe.
Kako navode u obrazloženju, njen put do autorstva bio je dug i mukotrpan. Dosledno i iz različitih uglova ispituje život, obeležen jakim razlikama u pogledu pola, jezika i klase. Napisala je više od trideset književnih dela. Među njenim najpoznatijim delima su „Nisam izašla iz svoje noći“, „Mesto pod suncem“, „Jednostavna strast“.
Nobelova nagrada za književnost prošle godine dodeljena je tanzanijskom piscu Abdulrazaku Gurni.
Nagrade za dostignuća u nauci, književnosti i za mir ustanovljene su testamentom švedskog hemičara i inženjera Alfreda Nobela, koga je pronalazak dinamita učinio bogatim i slavnim, a dodeljuju se od 1901. godine.
Sutra će u Oslu biti objavljeno ime dobitnika Nobelove nagrade za mir, a u ponedeljak, 10. oktobra, dobitnika nagrade za ekonomske nauke.
Svante Pabo - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Genetičaru dodeljena Nobelova nagrada za medicinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala