- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Direktori „Roskosmosa“ i NASA mogli bi održati sastanak do kraja godine

CC0 / Pixabay / Satelit
Satelit - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Ruska i američka strana rade na organizaciji sastanka direktora „Roskosmosa“ i NASA koji su već ranije razgovarali telefonom, saopštio je izvršni direktor „Roskosmosa“ za programe leta sa posadom Sergej Krikaljov.

„Sastanak direktora 'Roskosmosa' i NASA Jurija Borisova i Bila Nelsona se dogovara. Postoji želja sa obe strane“, rekao je Krikaljov koji boravi u Floridi zbog lansiranja međunarodne posade sa ruskom kosmonautkinjom Anom Kikinom koja je juče poletela na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Predstavnik ruske svemirske agencije je istakao da strane ne bi želele da se „sastanu samo kako bi se rukovale“, nego kako bi razgovarale o suštinskim pitanjima. Takođe nije isključio da bi „teoretski sastanak mogao da se održi do kraja godine“.
Prema njegovim rečima, bilo koje mesto se može uzeti u obzir za održavanje sastanka.
„Međutim, u zavisnosti od političke situacije, možda bi bio racionalniji neki sastanak na neutralnoj teritoriji“, rekao je Krikaljov, istakavši da se tim pitanjima bave međunarodna odeljenja agencija kako bi pronašla „obostrano prihvatljivo rešenje“.
Ranije su direktori svemirskih agencija već održali telefonske razgovore tokom kojih su obe strane pozvale na održavanje sastanka.
„Međutim, istaknuto je da sada, verovatno, nije baš najbolje vreme da Borisov putuje u SAD ili Nelson u Rusiju, ali, generalno, prvom prilikom će tražiti mogućnost ne samo da razgovaraju telefonom, nego i da se sastanu lično“, kazao je predstavnik „Roskosmosa“.
Raketa "Falkon 9" kompanije "Spejs iks" sa svemirskom letelicom "Kru dragon" lansirana je sinoć na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a posadu čine američki i japanski astronauti, zajedno sa jednom Ruskinjom.
Raketa „Falkon 9“ sa svemirskom letelicom kompanije „Kru dragon“ na lansirnoj rampi u kompleksu 39A nakon završnih priprema za misiju „Kru 1“, u utorak, 10. novembra 2020, u NASA svemirskom centru Kenedi na Floridi.  - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Lansirana raketa „Falkon 9“ ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, među posadom i Ruskinja /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala